Amazon, Tesla, Netflix şi alte „perle“ de pe Wall Street sfidează criza şi înregistrează maxime după maxime. Indicele american Nasdaq Composite al companiilor din tehnologie, cinci maxime istorice la rând

Autor: Tibi Oprea 08.07.2020

Raliul companiilor americane din grupul FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix şi Google), dar şi cel al Tesla au continuat în plină criză deter­minată de pandemie.

Acţiunile au înregistrat în ultimele şedinţe maxime istorice după maxime istorice, ducând Nasdaq Composite, indicele companiilor americane din tehnologie, la un nou maxim istoric pentru cinci sesiuni la rând, potrivit datelor agregate de ZF de pe platforma Investing.com. Indicele Nasdaq a înregistrat în şedinţa din 6 iulie o creştere de 2,5%, ajungând la maximul istoric de 10.604 puncte, astfel că de la începutul anului acesta figurează cu o creştere de 21,4%, arată calculele ZF.

Spre comparaţie, indicele S&P 500, care cuprinde cele mai tranzacţionate 500 de companii americane, are de la începutul anului o scădere de 1,6%.

Şi producătorul de maşini electrice Tesla a înregistrat în şedinţa din 6 iulie al cincilea maxim istoric consecutiv şi o creştere de aproape 43% în aceste cinci şedinţe.

În sesiunea de tranzacţionare din 1 iulie, Tesla a devenit cel mai valoros producător auto din lume, întrucât valoarea bursieră a companiei fondate de Elon Musk a depăşit în premieră capitalizarea Toyota.

Reaşezarea investitorilor şi îndreptarea spre companii care au potenţialul de a rezista mai bine şocului economic cauzat de criza de sănătate a arătat un interes crescut pentru jucătorii tech, nu doar pentru cei mai cunoscuţi, dar ci şi pentru „fraţii mai mici”. Nio, un producător chinez de maşini electrice autonome listat la New York în martie 2018, se tranzacţionează în jurul unui maxim istoric, atins tot în şedinţa din 6 iulie după o creştere de 22,7%.

Gigantul din retail Amazon a înregistrat pe 6 iulie o creştere de 5,8%, înregistrând al treilea maxim istoric consecutiv. De la începutul anului, acţiunile companiei controlate de Jeff Bezos înregistrează o creştere de 65,4%, emitentul ajungând la 1.520 de miliarde de dolari.

Netflix a înregistrat un maxim istoric de 493,8 dolari după o creştere de 3,55% în şedinţa din 6 iulie, ajungând la o capitalizare de 217,2 miliarde de dolari. De la începutul anului acţiunile Netflix înregistrează o creştere de 52,6%.

Gigantul Apple a atins de asemenea un maxim istoric în şedinţa din 6 iulie după o creştere de 2,7% a preţului acţiunilor. Compania are 1.620 de miliarde de dolari capitalizare după ce de la începutul anului a înregistrat un avans de 27,3% pe bursa de la New York.

Acţiunile Facebook se tranzacţionează în jurul maximului istoric de 242,24 de dolari atins pe 23 iunie 2020, iar de la începutul anului au un avans de 17%, compania ajungând la 684 de miliarde de dolari.

Acţiunile Alphabet, compania-mamă a Google, mai au circa 2% până să atingă maximul istoric de 1.526,7 dolari atins pe 19 februarie, iar de la începutul anului înregistrează o apreciere de 11,9%.