Ponderea creditelor de consum cu dobândă fixă creşte la 80%, dar la ipotecare scade la 22%: DAE la împrumuturile de consum noi a fost de 10,7%, iar DAE la ipotecarele noi de 5,5%

Autor: Claudia Medrega 08.07.2020

Ponderea creditelor noi cu dobândă fixă a scăzut în apri­lie la 22% în cazul împrumuturilor ipotecare, de la 25% în 2019, şi a urcat la 80% la creditele de consum, potrivit datelor BNR.

Debitorii care iau credite în perioade de dobânzi scă­zute variabile pot să aibă dificultăţi în achitarea serviciului datoriei atunci când activitatea economică încetineşte, iar dobânzile cresc.

„În ceea ce priveşte costul de finanţare pentru creditele noi, se poate observa preferinţa pen­tru dobândă variabilă în ca­zul creditelor ipotecare, respec­tiv dobândă fixă în cazul împru­mu­turilor de consum (78%, respec­tiv 79,8%,  mai 2019 - apri­lie 2020). Astfel, riscul de ra­tă a dobânzii este mai redus în ca­zul creditelor de consum com­parativ cu împrumuturile ipotecare“, susţine BNR.

În aprilie, dobânda anuală efectivă (DAE) medie era de 10,7% la creditele noi de consum şi de 5,5% la ipotecare.

Creditele ipotecare noi în lei au scăzut cu 12% în aprilie faţă de martie, dar au rămas peste 1 mld. lei.

Pe de altă parte, declinul creditelor de consum noi în lei a fost mai abrupt, volumul scăzând în aprilie de trei ori, până la circa 590 mil. lei, faţă de nivelul din martie de 1,7 mld. lei, din cauza blocajului determinat de criza coronavirusului.

Românii au început din a doua parte a anului 2017 să se orienteze mai mult către creditele cu dobândă fixă şi au continuat acest comportament.