Lovitură pentru Banca Centrală Europeană. Instituţia a suferit o înfrângere în cazul amenzii aplicate Crédit Agricole în 2018

Autor: Andreea Tobias 08.07.2020

Banca Centrală Europeană a suferit o întrângere neaşteptată în justiţie, miercuri, când cea de-a doua instanţă supremă din Europa a declarat că nu a justificat adecvat amenda aplicată Crédit Agricole în 2018, relatează Reuters.

Tribunalul a decis că BCE avea dreptul să sancţioneze banca franceză pentru că nu a obţinut aprobarea înainte de a clasifica o serie de instrumente de capital drept Common Equity Tier 1 (CET1), dar că a oferit motive inadecvate pentru modul în care a ajuns la pedeapsă.

BCE a amendat banca, alături de Crédit Agricole Corporate and Investment Bank şi de CA Consumer Finance cu 4,9 milioane de euro, sumă care a fost anulată în hotărârea de miercuri, într-un dosar deschis la cererea Credit Agricole şi a mai multor filiale.

„Deciziile contestate nu oferă detalii privind metodologia aplicată de BCE pentru determinarea cuantumului amenzilor aplicate”, a declarat Curtea. Cu toate acestea, instanţa a precizat, de asemenea, că banca franceză trebuia să obţină permisiunea băncii centrale înainte de a-şi clasifica instrumentele de capital drept CET 1.

"Curtea constată că reclamanţii nu au demonstrat că deciziile BCE au fost ilegale", a declarat Tribunalul.

Pentru a contesta amenda, Crédit Agricole a susţinut că BCE nu trebuia să aprobe în prealabil decizia de a clasifica acţiunile obişnuite drept capital de nivel 1, dar chiar dacă a făcut-o, eroarea a fost minoră iar amenda a fost disproporţionată.

Deşi multe decizii ale BCE sunt contestate în instanţă, instituţia câştigă cele mai multe dintre ele.