Orban: Nu vrem să reinstituim restricţii, dar, dacă va fi nevoie, vom lua orice măsură de impune

Autor: Otilia Serescu 08.07.2020

Premierul Ludovic Orban a spus, miercuri seara, că principala cauză a creşterii numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus o reprezintă nerespectarea regulilor de protecţie sanitară, el precizând că, dacă va fi necesar, vor fi impuse noi restricţii.

„Astăzi (miercuri - n. red.) am înregistrat cel mai mare număr de persoane diagnosticate cu COVID-19. 555 de cetăţeni români care în urma diagnosticarii au fost declaraţi pozitiv. În ultimele patru saptămâni am înregistrat o creştere a numărului de cazuri de la săptămână la săptămână. Guvernul a avut o abordare a măsurilor de relaxare graduală, cu etape de ridicare a restricţiilor. Odată cu deschiderea activităţilor care au fost sub restricţie ca urmare a creşterii interacţiunii dintre oameni am asistat la o creştere a numărului de cazuri de la săptămână la săptămână. Cauza principală a creşterii este nerespectarea regulilor de protecţie sanitară”, a spus, Orban, într-o declaraţie de presă.

Premierul a transmis „un mesaj de încredere” că parlamentarii vor înţelege „situaţia în care ne găsim” şi vor adopta legea care va permite instituirea carantinei şi a izolării la domiciliu.

„Guvernul nu doreşte sa reinstituie nicio restricţie, nu vrea să instituie vreo măsură care să afecteze economia. Am pus la punct un plan economic, care să asigure o revenire cât mai rapidă la normalitate. Dacă va fi nevoie vom lua orice măsură se va impuse pentru că punem pe primul plan viaţa şi sănătatea românilor. Virusul nu iartă pe nimeni”, a adăugat şeful Executivului.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, miercuri, că în România a fost depăşit pragul de 30.000 de îmbolnăviri, după ce în ultimele 24 de ore au fost diagnosticate 555 de noi cazuri de COVID-19.

Potrivit GCS, până miercuri în România au fost confirmate 30.175 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.284 au fost externate, dintre care 20.799 de pacienţi vindecaţi şi 1.485 de pacienţi asimptomatici, externaţi la 10 zile după depistare.