Cât de mult teren au pierdut creditele Prima casă. Ponderea creditelor Prima casă a coborât sub 30% din ipotecarele noi în ultimul an. Până în 2016, ponderea era de 60-70%

Autor: Claudia Medrega 09.07.2020

♦ În aprilie a fost promulgată legea pentru modificarea programului Prima casă, devenit „O familie, o casă“ ♦ Premierul i-a solicitat recent ministrului finanţelor să facă o reglementare pentru corelarea plafonului de garanţii Prima casă cu nivelul crescut al preţurilor în construcţii.

Creditele ipotecare acor­da­te prin programul Pri­ma casă, care presupun un avans de doar 5%, au pierdut teren în ultimul an, ajungând să reprezinte mai puţin de 30% din totalul finanţărilor ipotecare noi acordate în perioada mai 2019-aprilie 2020, respectiv 3,8 mld. lei, după cum reiese din datele BNR.

În contrapondere, creditele ipoteca­re standard, pentru care trebuie achitat un avans cuprins între 15% şi 25% din partea clienţilor, au devenit soluţia cea mai folosită pentru a finanţa achiziţia unei locuinţe, ponderea acestor credite urcând în jur de 72% din totalul finanţărilor ipotecare noi la finele lunii aprilie 2020.