Urmează ZF Bankers 2020, 14-15 iulie. Ce merge şi ce nu merge la programele de investiţii pentru companiile care au şi o finanţare de la stat?

Autor: Cristian Hostiuc 09.07.2020

Nicio economie nu-şi poate dezvolta o pă­tură solidă de antreprenori  fără pro­gra­me de finanţare din partea statu­lui. Dincolo de facilităţile fiscale, redu­ceri de ta­xe şi impozite, antreprenorii au nevoie la început de drum şi de o finan­ţare su­pli­mentară, pe lângă cea proprie.

În urmă cu 3 ani, a apărut Start-up Na­tion, acum este IMM In­vest, iar pro­gra­mul de relan­sare prezentat de gu­ver­nul Orban este plin şi de alte pro­gra­me, de sute de milioane, dacă nu chiar de miliarde de lei, cel puţin pe hârtie.

Toate programele guver­na­men­tale sunt birocratice, trebuie completate mii de hârtii, iar finanţarea nu poate veni „ieri“ aşa cum cer antre­pre­norii, iar băn­cile au propriile politici de creditare şi de analiză a proiectelor de investiţii.

România este plină de afaceri micro, mici şi mijlocii (jumătate de mi­lion de fir­me), care sunt mai puţin capi­ta­lizate sau chiar deloc, antreprenorii ro­mâni ne­având prea multe resurse financiare proprii. Asta ca să nu mai vorbim de faptul că cele mai multe afaceri sunt atât de mici încât câştigul obţinut de un antre­pre­nor este mai mic decât salariul dintr-o multinaţională,  pe care l-a lăsat în urmă.

De mai bine de două decenii, toate guvernele au încercat să pună pe picioare o bancă de dezvoltare pentru proiectele mari, dar rezultatul se lasă aşteptat.

Tema finanţărilor guvernamentale, a proiectelor cu finanţare de la stat va fi unul dintre subiectele de discuţii la ZF Banker Summit 2020, care va avea loc pe 14-15 iulie. Bankerii pot să spună din experienţa lor ce merge şi ce nu merge la programenele de investiţii, unde o parte de finanţare vine de la stat, pe lângă creditul bancar.

cristian.hostiuc@zf.ro