Fitch confirmă ratingul Transgaz la BBB minus cu perspectivă stabilă

Autor: Cristina Bellu 09.07.2020

Agenţia de rating Fitch a confirmat ratingul aferent operatorului sistemului naţional de transport gaze naturale Transgaz (TGN) la 'BBB-' cu perspectivă stabilă.

“Ratingul reflectă profilul solid al activităţii Transgaz în calitate de concesionar şi operator al reţelei de transport gaze naturale din România, precum şi preconizarea unei diminuări progresive a activităţii internaţionale de tranzit al gazelor care derivă din traseele tradiţionale. Ratingul este susţinut de reglementările naţionale privind transportul gazelor şi aşteptările noastre că o investiţie actuală semnificativă în coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA) va fi adăugată la Baza Reglementată a Activelor Transgaz (RAB) care stă la baza unor încasări viitoare”, precizează raportul agenţiei.

Transgaz a încheiat primele trei luni ale anului cu un profit net de 201,8 milioane lei, în creştere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă din 2019 şi venituri de 513 mil. lei, plus 8%.

Acţionarii au aprobat la finele lunii aprilie distribuirea unui dividend brut de 15.47 lei pe acţiune, respectiv a sumei de 182,1 milioane lei din profitul pe 2019, potrivit unui raport la Bursă. Dividendele vor fi plătite începând cu 17 iulie 2020.

Compania este deţinută în proporţie de 58,5% de statul român prin Secretariatul General al Guvernului.

Acţiunile Transgaz se tranzacţionează în scădere cu 19,7% de la începutul anului, pe fondul unui rulaj de 127 milioane lei, emitentul ajungând la 3,4 miliarde lei capitalizare.