Şeful gigantului farmaceutic Johnson & Johnson nu e prea optimist: Dezvoltarea unui vaccin pentru coronavirus reprezintă doar „o parte din puzzle”

Autor: Eduard Ivanovici 11.07.2020

Chiar dacă gigantul farmaceutic american Johnson & Johnson plănuieşte să producă miliarde de doze de vaccin anticoronavirus până la sfârşitul lui 2021, CEO-ul Alex Gorsky a declarat că nu ar fi suficient ca societatea va reveni la normalitate, potrivit Fortune.

„Există un mit care spune că din momentul în care vom avea un vaccin, viaţa îşi va reveni la normal – că putem să batem palma şi să revenim la vechile obiceiuri. Nu cred că va fi cazul”, a spus CEO-ul.

Gorsky a declarat că, cel mai probabil, vom avea mai mulţi candidaţi la vaccin la începutul lui 2021, însă sistemele de distribuţie trebuie puse din timp la punct şi oamenii trebuie să fie informaţi corespunzător. În mod normal, un astfel de vaccin este dezvoltat într-o perioadă de 5 până la 7 ani.

„Lumea nu a mai încercat niciodată ceva atât de important şi complex. De aceea cred că vaccinul, care are un rol crucial în oprirea pandemiei, reprezintă doar o parte din puzzle”. Purtarea măştilor în anumite situaţii, protocoalele sistemelor spitaliceşti, igiena şi distanţarea socială vor fi în continuare necesare.

„Vom avea nevoie de o combinaţie a tuturor acestor factori pentru a sfârşi o dată şi pentru totdeauna cu virusul.”

Fondată în 1886, Johnson & Johnson are în prezent o capitalicare de aproximativ 377 de miliarde de dolari.