Premierul Ludovic Orban, despre căile ferate din România: Reţeaua de cale ferată se află într-o situaţie critică. Peste 70% din ea are termenul depăşit de reparaţii

Autori: Vasile Magradean , Mediafax 09.07.2020

Premierul Ludovic Orban avertizează că reţeaua de cale ferată din România este într-o situaţie critică, peste 70% din reţea având termenul depăşit pentru reparaţii capitale.

Ludovic Orban a declarat joi înaintea şedinţei de Guvern că nu a existat de-a lungul ultimilor ani aproape niciun fel de interes pentru modernizarea infrastructurii feroviare.

„Trenurile de lucru, trenurile tehnologice, le pui pe şine şi după ce trece trenul ai modernizată linia de cale ferată la standarde de transport. Una din marile probleme pe care le avem, şi care afectează potenţialul de dezvoltare economic, este că transportul feroviar de marfă se derulează foarte lent din cauza restricţiilor existente, din cauza faptului că sunt peste 1000 de poduri şi podeţe care au termenul de reparaţie capitală depăşit”, a spus Orban.

Potrivit acestuia, trenurile tehnologice oferă un instrument de a creşte foarte rapid numărul de kilometri reabilitaţi şi a putea moderniza infrastructura feroviară.

„”Visez să punem primul tren pe traseul spre Moldova”, a mai spus Orban.

Premierul a precizat că la nivelul CE transportul feroviar este considerat ca unul prioritar care trebuie dezvoltat, deoarece oferă siguranţă, confort, viteză îi deplasare fiind şi ecologic şi prietenos cu natura.

Acesta a atras atenţia responsabililor din Ministerul Transporturilor în ceea ce priveşte Autoritatea de Reformă Feroviară care „bate pasul pe loc de patru ani de zile”, nefiind capabilă să finalizeze o licitaţie pentru achiziţia de material rulant.

„Vom pierde banii dacă nu se trezesc”, a mai spus Ludovic Orban.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a declarat la rândul său că există aprobarea CE pentru achiziţia de trenuri de lucru pentru CFR Infrastructură, astfel încât ritmicitatea pentru lucrările de reabilitare a căii ferate va fi simţitor schimbată.