Premierul miliardar ceh Andrej Babis se luptă să scoată economia ţării din recesiune înainte ca criza să-i afecteze popularitatea înaintea alegerilor din 2021

Autor: Catalina Apostoiu 10.07.2020

♦ Babis a primit undă verde din partea legislatorilor să crească deficitul bugetar al ţării la un nivel record de 21 miliarde de dolari.

Andrej Babis transformă criza coronaviru­sului într-o oportunitate de a da drumul unui val de investiţii la care visează din momentul în care a ajuns la conducerea Cehiei, scrie Bloomberg.

Premierul miliardar a supervizat una dintre cele mai de succes campanii din Europa de depăşire a valului iniţial al Covid-10. Acum, acesta încearcă să scoată economia Cehiei din recesiune înainte ca impactul economic al pandemiei să-i submineze popularitatea înaintea alegerilor din 2021.

În această săptămână, Babis a primit undă verde din partea legislatorilor să crească deficitul bugetar al ţării la un nivel record de 21 mld. dolari, sau aproxi­mativ o zecime din economie. O parte centrală din planul acestuia alocă aproximativ 5 miliarde de dolari pentru construirea şi repararea autostrăzilor şi căilor ferate după ani de deficit de cheltuieli în sectorul infrastructurii. „Acest buget este menit să protejeze locurile de muncă şi să susţină investiţiile şi este destinat tuturor cetăţenilor“, a declarat Babis. „Nimeni din această ţară nu a mai investit atât de mult în infrastructură“.

După ce a câştigat alegerile în 2017, Babis a beneficiat de o creştere economică ce a dus la veituri bugetare mai mari şi i-a permis acestuia să majoreze pensiile şi salariile de stat. Acesta a pus de asemenea la punct un ambiţios program de investiţii, însă finan­ţarea acestuia cu împrumuturi nu a prins într-o ţară cu aversiune faţă de îndatorare.

În faţa noii crize, cehii, asemenea multor altor ţări, şi-au schimbat ra­di­cal planurile fiscale, iar cabinetul lui Babis a majorat ţinta de deficit de peste 20 de ori până la nivelul actual de 500 mld. de coroane (21 mld. $).

Propunerea reflectă venituri mai mici din taxe şi o creştere puternică a cheltuielilor pentru atenuarea impactului coronavirusului. Aceasta a atras critici dure din partea opoziţiei de centru dreapta prin prisma majorării datoriilor ţării.

Ultima modificare adusă deficitului ar trebui să fie mai mult de suficientă pentru acoperirea nevoilor guvernului pe acest an, însă statul ceh ar putea întâmpina probleme în executarea unui număr suficient de proiecte, arată Vit Hradil, analist Raiffeisenbank.

Avantajul adus de ani de abordare fiscală conservatoare este că cehii au intrat în pandemia cu unul dintre cele mai reduse niveluri ale datoriei din UE. Randamentul obligaţiunii suverane cehe pe 5 ani se situează acum la 0,34%, atractiv pentru investitori.

Acesta este un avantaj major pentru Babis care va încerca să câştige un alt mandat în urma alegerilor generale din 2021.