Cât de vulnerabile sunt firmele cu credite la criza coronavirusului şi ce riscuri sunt pentru bănci. Peste 40% din creditele corporate sunt pe termen scurt, sub 1 an, şi sunt luate de firme cu un nivel ridicat de îndatorare şi cu valori subunitare ale lichidităţii

Autor: Claudia Medrega 10.07.2020

Aproximativ 44% din portofoliul corporativ de credite sunt deţinute de firme care au valori subunitare ale lichidităţii generale, iar circa 42% din împrumuturi sunt la companii cu un nivel mai ridicat de îndatorare, respectiv o pondere a datoriilor în active de peste 75%, atenţionează BNR.

Creditarea bancară pentru firme este orientată într-o pro­porţie ridicată către sca­denţele scurte, apro­xi­mativ 41% din por­tofoliul actual de împru­mu­turi acor­date companiilor nefinan­ciare, în­su­mând circa 47 mld. lei, având o ma­turitate reziduală de până la 1 an, în aprilie 2020, potrivit datelor BNR.

Liniile de credit cu scadenţa mai mi­că de 1 an luate de companii totalizau în aprilie 35,7 mld. lei, în timp ce alte îm­pru­muturi cu maturitatea sub 1 an însumau aproape 11,7 mld. lei.