NN Asigurări de Viaţă, liderul pieţei, a fost sancţionată de ASF cu avertisment scris pentru deficienţe legate de modul de calcul şi de plată a constribuţiei datorate Fondului de Garantare a Asiguraţilor şi ASF

Autor: Roxana Dumitru Rosu 10.07.2020

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a sancţionat cu avertisment scris compania NN Asigurări de Viaţă, liderul pieţei, pentru deficienţe legate de modul de calcul şi de plată a constribuţiei datorate Fondului de Garantare a Asiguraţilor şi ASF, sancţiunea venind în urma rezultatelor controlului periodic şi a constatărilor.

Decizia a fost anunţată de ASF miercuri seară. NN Asigurări de Viaţă trebuie să elaboreze un plan de măsuri pentru remedierea aspectelor constatate până la finalul anului 2020. Compania se află în fruntea clasamentului celor mai mari jucători pe segmentul asigurărilor de viaţă în anul 2019. NN Asigurări de Viaţă a raportat un volum al primelor brute subscrise de 825 mil. lei la finalul anului 2019, în creştere cu 7% faţă de anul precedent. Compania a obţinut în anul 2019 un profit net de 60,4 mil. lei, în creştere cu 9,5% faţă de anul precedent, din care 59,1 mil. lei vor fi folosiţi pentru plata dividendelor, în timp ce 1,3 mil. lei sunt alocaţi rezervei legale.

Din punctul de vedere al veniturilor, NN Asigurări de Viaţă a înregistrat în anul 2019 venituri de aproape 1,3 mld. lei, în creştere cu 41% comparativ cu anul anterior.  Din veniturile totale, 65% provin din primele brute subscrise, 11% din plasamente, 2,2% din administrarea fondurilor de pensii facultative, iar restul sunt venituri nerealizate din plasamente provenind din reevaluarea unităţilor în fonduri mutuale de investiţii.