Cum se poate dezvolta turismul intern când România are una dintre cel mai slab dezvoltate infrastructuri? Hotelurile sunt multe, dar mici, vechi şi cu preţuri mari

Autor: Cristina Roşca 18.07.2020

♦ România are peste 7.500 de unităţi de cazare, respectiv hoteluri sau pensiuni, un număr mare comparativ cu alte state din regiune, însă cele mai multe dintre ele sunt de mici dimensiuni, iar acest lucru se vede în numărul total de camere şi paturi ♦ De altfel, piaţa locală are doar 17 paturi la 100.000 de locuitori, unul dintre cele mai reduse niveluri din Europa, fiind succedată doar de Polonia ♦ Spre comparaţie, Bulgaria are de peste două ori mai multe, fiind la nivelul Spaniei sau al Portugaliei, două perle ale turismului mondial.

Pandemia de COVID-19 a lovit în plin industria turismului pe care timp de câteva luni a oprit-o to­tal, pentru ca în iunie să fie re­lua­tă activitatea însă doar parţial. În contextul în care există în continuare o serie de res­tricţii în ceea ce pri­veşte liber­ta­tea de mişcare la nivel mondial, în condiţiile în care există o serie de temeri şi incertitudini, mulţi călători se vor reorienta către propria ţară. În această si­tuaţie, şi turismul intern din România ar putea să atragă un număr mai mare de localnici care vor evita să mai plece peste graniţă, fie în Bulgaria, Grecia şi Turcia, fie în Occident.

Totuşi, jucătorii din domeniu spun că infrastructura este subdezvoltată, hotelurile sunt multe, dar mici şi vechi. Iar turiştii spun că de multe ori sunt obligaţi să plătească preţuri mai mari ca în alte ţări.