Primele estimări despre impactul proiectului Noua casă asupra pieţei imobiliare. Piaţa poate merge spre case şi apartamente cu 4 camere, locuinţe mai mari, dar e nevoie şi de TVA de 5%, până la 150.000 de euro

Autor: Alexandra Cepăreanu 13.07.2020

♦ Este nevoie şi de TVA de 5% până la valori de 150.000 de euro, altfel impactul modificărilor aduse asupra programului va fi minim ♦ Cu 150.000 de euro pot intra în zona de achiziţii şi apartamente mai mari, de 3-4 camere, chiar şi case în zone de la marginea oraşelor.

Modificările aduse progra­mu­lui Noua casă, fostul Prima casă, ce prevăd ma­jorarea pla­fonului pentru creditele pentru achi­ziţia de locuinţe noi de la 70.000 euro la cel puţin 140.000 euro, cu o valoare a ga­ranţiei de 80% din valoarea cre­ditului, le-ar pu­tea permite con­sumatorilor să mear­gă spre achi­ziţia de locuinţe cu trei sau pa­tru camere, afir­mă jucători din domeniul imobiliar.

„Având plafonul la 150.000 de euro, pot in­tra în zona de achiziţii şi apartamente mai mari, de 3-4 camere, chiar şi case în zone de la mar­gi­nea oraşelor“, a spus pentru ZF Cristian Erba­şu, proprietarul companiei Construcţii Erbaşu.

Şi Gabriel Voicu, condominium sales direc­tor în cadrul companiei de consultanţă imo­bi­liară SVN, consideră că modificările aduse pro­gra­mului Noua casă sunt „bene­fice“, mai ales că vor putea fi încadrate în acest preţ şi aparta­men­tele cu trei camere sau chiar 4 camere.

„Creşterea plafonului va aduce în acest program şi apartamentele cu 3 camere. Aici este de fapt marele beneficiu. Spre exem­plu, un apar­tament cu trei camere, de 65 mp utili, la un preţ mediu de 1.200 de euro pe mp se încadrează în acest plafon de 100.000 de euro“, a spus Gabriel Voicu în cadrul emisiunii de business ZF Live.