Nelu Tătaru dă un semnal pozitiv: Nu suntem în colaps medical

Autor: Laura Buciu 13.07.2020

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a dat un semnal pozitiv, luni, la Galaţi, afirmând că în acest moment, sistemul medical din România nu este în colaps.

Nelu Tătaru a declarat, la Galaţi, unde 83 de cadre medicale sunt infectate cu noul coronavirus, că sistemul nu este în colaps.

„Nu suntem în drum colaps medical. Avem 243 de persoane în terapie intensivă. Adresabilitatea în UPU încă este acceptabilă. Cei care sunt asimptomatici sau cu simptome uşoare mulţi dintre ei au solicitat externarea. Sunt locuri în spital”, a spus Nelu Tătaru.

Acesta a mai spus că rămâne să fie gestionate cazurile, de la o zi la alta, iar cei care vor da măsura aglomerării sistemului medical sunt cazurile cu simptomatologie severă şi critică.

Întrebat cât de relevantă este testarea în spitalele focar şi pe grupele de risc, Nelu Tătaru a răspuns că „este relevant pentru starea de fapt în virtutea unei anchete”.

„Urmăream şi aici (la Spitalul din Galaţi - n.r.), personal medical testat negativ şi, la patru zile, retestat, era pozitiv. Deci nu ne putem axa doar pe un singur test, ci pe o evoluţie şi pe anchetă epidemiologică foarte bine dusă la capăt”, a declarat ministrul Sănătăţii.

De asemenea, întrebat dacă se ia în calcul închiderea spitalului de la Galaţi, unde sunt 83 de cadre medicale pozitive COVID-19, Nelu Tătaru a răspuns negativ.

În acelaşi timp, la Galaţi, există posibilitatea de a aduce o terapie intensivă mobilă, în funcţie de evoluţia din următoarele 2-3 zile, deoarece în prezent nu consideră că ATI din Galaţi este aglomerată.