Investiţi în România! Un proiect ZF & CEC Bank: Maggie Kitshoff, Prime Kapital: În România există mult potenţial pentru dezvoltare, dar avem nevoie de infrastructură

Autor: Bogdan Alecu 18.07.2020

Infrastructura rutieră alături de cea de utilităţi asigură o dezvoltare mult mai rapidă a oraşelor, însă este nevoie de un plan pentru aceasta.

Criza provocată de pandemie poate atrage noi investiţii în România, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul celei din 2008-2009, este de părere Maggie Kitshoff, Managing Director, Office & Residential Developments în cadrul dezvoltatorului Prime Kapital.

„Vedem multe oportunităţi de investiţii în România, nu doar în domeniul imobiliar, ci şi al materialelor de construcţii, iar în contextul actual putem vedea local şi noi unităţi de producţie. Pentru a accelera dezvoltarea în România există nevoia de infrastructură. Atunci când dezvoltăm infrastructură mai repede, deblocăm şi mai mult potenţial“, explică Maggie Kitshoff. Ea este şi sora lui Martin Slabbert, cel care a fondat Prime Kapital, iar anterior NEPI, cel mai mare proprietar de centre comerciale din România. 

Prime Kapital alături de MAS Real Estate aveau în plan înainte de pandemie să investească peste jumătate de miliard de euro în Europa Centrală şi de Est, cu precădere în România, pe măsură ce randamentele investiţionale devin din ce în ce mai atractive, în special când vine vorba de centre comerciale. Planurile dezvoltatorului fondat de Martin Slabbert şi Victor Simionov, cei care anterior au fondat NEPI. 

„Toate proiectele au fost influenţate de pandemie, iar scopul nostru a fost să for­măm un mediu sigur de lucru pe a­cestea. Avem în plan să deschidem Dâm­boviţa Center, mallul din Târ­go­vişte la sfârşitul primului trimestru, de 33.000 mp, însă am extins planul până la final de august, iar dacă totul va decurge conform planului, vom deschide la final de august. Proiectele rezidenţiale din Bucureşti continuă conform planului deja se lucrează la fundaţie şi vom a­junge la nivelul zero la Marmura Resi­dence. În cazul Avalon Estate con­struc­ţia efectivă va demara la finalul acestui an, în T4“, a spus Maggie Kitshoff.

Dezvoltatorul a demarat deja construcţia proiectelor rezidenţiale pe fosta platformă Marmura din Bucureştii Noi şi construirea Avalon Estates în Pipera. La nivel naţional a demarat construcţia Mall Moldova la Iaşi, proiect care se vrea a fi al doilea mall regional din ţară după Băneasa din Bucureşti şi a deschis centre comerciale în Baloteşti, Zalău, Baia Mare sau Roman şi are în plan altele noi. 

„La Iaşi am obţinut PUZ pentru în­tregul proiect de la Silk District şi acum lucrăm la autorizaţia de con­struc­ţie. Ce este dificil de grăbit este pro­iec­tarea, mai ales în condiţiile în care an­ga­ja­ţii nu au fost în birou în această perioadă.“ 

„Vom avea întârzieri legate de începerea lucrărilor, dar important e să avem siguranţa oamenilor“, a subliniat Maggie Kitshoff.

Valoarea estimată a investiţiei în proiectul Silk District din Iaşi este de 200 mil. euro. Proiectul urmează să fie construit pe terenul fostei fabrici din industria textilă Teba, urmaşa întreprinderii de mătase Victoria Iaşi. Anul trecut, oficialii Prime Kapital spuneau că lucrările de construcţii sunt programate să înceapă în primul trimestru al anului 2020, însă cel mai probabil vor demara în a doua parte a anului. 

„La Iaşi depindem de evoluţia anului 2020 şi criza provocată de pandemie. La Iaşi oamenii încă nu au revenit la birouri, spre exemplu, nu s-a repetat scenariul din Bucureşti. Vom lansa componenta rezidenţială mai târziu în acest an, în condiţiile în care aveam în plan să o demarăm mai repede în Iaşi şi estimăm că proiectul va începe în prima jumătate a anului viitor, dacă nu va mai fi instituită nicio stare de urgenţă“, a spus Maggie Kitshoff. 

Iaşiul a fost ales pentru această investiţie, în condiţiile în care a ajuns în ultimii ani unul dintre oraşele puternic dezvoltate ale ţării alături de Bucureşti, Cluj şi Timişoara, cu 20.000 de angajaţi în industria de IT, la care se adaugă peste 2.500 de absolvenţi în fiecare an.

„Din cercetarea noastră de dinainte de pandemie şi care va fi valabilă odată ce pandemia va trece, în Iaşi piaţa imobiliară are nevoie de spaţii de birouri şi va susţine această dezvoltare. Este o piaţă mult subdezvoltată, iar multe birouri existente nu sunt de clasă A. Piaţa din Iaşi va continua să crească, iar acum am văzut cum oraşul este considerat a fi a doua cea mai atractivă destinaţie din Europa pentru cei din IT şi tehnologie. Iar populaţia din Iaşi continuă să crească. Noi considerăm că Iaşiul este următorul oraş de peste 1 milion de locuitori. Dacă ne uităm la Iaşi şi judeţele vecine, oraşul va fi un magnet, iar oraşul trebuie să se dezvolte“, a spus directorul pentru rezidenţial. 

Spre exemplu, săptămâna trecută Grupul Iulius, controlat de antreprenorul Iulian Dascălu, a anunţat că demarează lucrările de construcţie a Palas Campus, în Iaşi, o investiţie care depăşeşte 120 de milioane de euro, în ciuda faptului că mediul de afaceri este influenţat negativ de pandemia de coronavirus, iar multe companii au amânat demararea de noi investiţii. 

Potrivit datelor comunicate, viitorul Palas Campus va avea o suprafaţă închiriabilă de 60.000 mp şi este considerată de grupul Iulius este cea mai amplă investiţie lansată în Iaşi în actualul context economico-social şi cea mai mare de după inaugurarea din 2012 a primului proiect mixed-use din România, ansamblul Palas. Investiţia Grupului Iulius ar urma să fie gata în 2022, generând peste 1.700 de locuri de muncă în perioada construcţiei şi peste 5.000, după inaugurare. Totodată, în timpul lucrărilor, contribuţiile directe la bugetul statului vor fi de peste 1,3 milioane de euro prin taxe, autorizaţii, avize etc., iar valoarea impozitelor pe proprietate anuale în operare este estimată la peste 700.000 de euro.

Maggie Kitshoff a subliniat că există un interes tot mai mare pentru oraşele mai mici ale României, pe măsură ce acestea atrag chiriaşi dar şi randamente bune pentru investitori. 

„În prezent ne uităm la mai multe oraşe pentru viitoare proiecte, realizăm multe dezvoltări în oraşe secundare şi există un potenţial uriaş de dezvoltare în oraşele secundare şi terţiare din România. există loc în toate oraşele şi când apare oportunitatea, vom profita de ea“, a sublinia directorul responsabil de partea rezidenţială. 

 

Cu ce probeme se confruntă Prime Kapital

♦ Birocraţia şi obţinerea autorizaţiilor care durează destul de mult

♦ Durata obţinerii autorizaţiilor 

♦ Lipsa infrastructurii inclusiv cea de utilităţi. 

♦ 500 mil. euro are disponibili Prime Kapital pentru investiţii în Europa de Est

 

Prime Kapital în cifre

♦ 250 de angajaţi va avea Prime Kapital după expansiune

♦ 100.000 mp de birouri va avea proiectul Silk District din Iaşi