Lactalis are cinci din cele mai mari 20 de fabrici de lapte şi închide două. Cine răspunde pentru declinul din industria alimentară românească? Oamenii din agrobusiness discută despre importanţa procesării interne, dar Ministerul Agriculturii nu ştie câte fabrici de lapte avem şi care sunt cele mai mari

Autor: Florentina Niţu 14.07.2020

 ZF a solicitat Ministerului Agriculturii o listă cu cele mai mari 20 de fabrici de lapte din România, în contextul în care grupul francez Lactalis a decis să închidă două unităţi din judeţele Suceava şi Vaslui. Ministerul nu ştie care sunt aceste fabrici şi trimite pentru răspuns către ANSVSA ♦ ANSVSA are un top în funcţie de capacitatea de procesare, dar datele includ şi o companie în faliment ♦ Situaţia de pe piaţa laptelui este identică pe piaţa cărnii, a biscuiţilor etc. ♦ Cine are datele despre cât şi ce produce industria alimentară românească? Cine răspunde de deficitul de peste 2,5 mld. euro din industria alimentară?

Investitorii din agrobusiness discută despre importanţa unui nivel mai ridi­cat de procesare internă, dar Minis­te­rul Agriculturii nu ştie nici câte fabrici de lactate sau carne sunt în România ori care sunt cele mai mari, deşi Adrian Ne­chita Oros, ministrul de re­sort, men­ţionează mai me­reu în con­ferinţele de presă că una dintre prio­rităţile sale este să dezvolte fermele de familie, să fie adevărate fabrici şi să stimuleze pro­cesarea.

Faptul că instituţia care ia deciziile despre soarta agrobusinessului românesc „nu deţine date privind fabricile de lactate şi carne din România“ spune multe despre modul în care se hotărăşte viitorul unei industrii extrem de fragile, cea alimentară, de doar 50 de miliarde de lei anual.