ZF Bankers Summit ’20. Mihaela Bîtu, CEO ING Bank: Suntem adepţii hotărâţi ai digitalizării. Vrem să fim o bancă ce aduce prospeţime, servicii inovatoare, servicii digitale

Autor: Claudia Medrega 14.07.2020

ING Bank urmăreşte să continue “creşterea frumoasă” din ultimii ani, însă cota de piaţă nu este un obiectiv, banca dorind să aducă servicii inovatoare şi digitale, după cum a declarat Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank.

“Dorim să continuăm această creştere frumoasă. Nu cota de piaţă este un obiectiv pentru noi, ci să ne dezvoltăm din perspectiva clienţilor şi angajaţilor. Suntem adepţii hotărâţi ai digitalizării. Am fost mai bine pregătiţi, pentru că noi am îmbrăţişat cu ani înainte această filosofie. Vrem să fim o bancă ce aduce prospeţime, servicii inovatoare, servicii digitale, servicii impresionante pentru clienţi, experienţe cu accent pus pe clienţi şi pe angajaţi. Nu avem în acest moment diferenţieri majore în finanţarea anumitor sectoare. Nu ne retragem din niciun segment. Dar, suntem o bancă mai prudentă ca altele. Suntem mai puţin expuşi la anumite sectoare economice mai volatile în perioade de crize. Noi nu avem a schimba nimic. Suntem aproape de client şi în perioade bune şi în cele dificile”, a declarat şefa ING Bank în cadrul videoconferinţei ZF Bankers Summit ’20.

Referindu-se la creditare, Mihaela Bîtu a arătat că în urma declanşării pandemiei s-a înregistrat o restrângere a cererii.

“Cererea de creditare a suferit o restrângere. A fost un recul al cererii de credite. Nu se pune problema de a nu credita şi în afara schemelor de garantare. Dar şi clienţii au o abordare mai prudentă, ceea ce este foarte bine şi foarte sănătos. În următoarele luni se va cristaliza situaţia economică.”

Pe segmentul creditării ipotecare, şefa ING Bank susţine că s-a înregistrat în ultimele săptămâni o revigorare a cererii.

“La nivelul cererii de credite ipotecare vedem semnale încurajatoare în ultimele săptămâni. Deja se vede o revigorare a cererii. În lunile de carantină am văzut o scădere semnificativă, de 25% faţă de perioada ante-COVID. Acum, însă, cererea şi-a revenit. Avem la ING şi oferta cu credite ipotecare cu dobândă fixă pe 7 ani. Vedem o revenire a creditelor ipotecare chiar încurajatoare”.

Pe palierul de finanţări de birouri ING Bank nu are în prezent finanţări în discuţie. “Munca de la distanţă va avea o consecinţă la finanţările de birouri. Cererea era foarte mare, dar rămâne de văzut unde se va aşeza acest echilibru. Există şi o inerţie pe imobiliare”.