Una dintre cele mai dezvoltate ţări din lume a intrat oficial în recesiune tehnică după ce produsul intern brut a scăzut cu 12,6% în al doilea trimestru

Autor: Eduard Ivanovici 14.07.2020

Economia statului Singapore a scăzut cu 12,6% în al doilea trimestru comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, marcând, după spusele economiştilor „cel mai grav declin înregistrat vreodată”, potrivit The Straits Times.

Declinul produsului intern brut (PIB) este mult mai sever decât estimările iniţiale ale economiştilor Bloomberg, de -10,5%. În primul trimestru, PIB-ul a intrat în teritorii negative pentru prima dată în ultimul deceniu, economia înregistrând o contracţie de 0,3%.

Ministrul comerţului şi industriilor, Chan Chun Sing, a declarat că numerele reflectă provocările cu care s-a confruntat statul Singapore în contextul pandemiei de coronavirus şi eforturile întreprinse în ideea de a revitaliza economia.

„Drumul către recuperare în următoarele luni va fi unul dificil. Ne aşteptăm ca recuperarea să fie o călătorie înceată şi denivelată, în condiţiile în care cererea externă continuă să fie mică şi ţările se confruntă cu al doilea sau al treilea val de infecţii, relansând astfel măsurile de distanţare socială”, a declarat ministrul.

La nivel intern, ritmul recuperării depinde de felul în care autorităţile vor gestiona problema sanitară, încercând să ţină la un nivel cât mai scăzut numărul de cazuri noi.

Sectorul construcţiilor a fost lovit extrem de puternic comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, înregistrând în T2 un declin de 95,6%, mult mai rău decât numărul raportat în primele trei luni ale anului, mai precis 12,2%.