ZF Bankers Summit 2020. Eugen Rădulescu, director Direcţia Stabilitate Financiară din BNR: Deficitele gemene afectează posibilitatea de a continua reducerea dobânzii-cheie. Riscul imediat: deprecierea leului

Autor: Claudia Medrega 15.07.2020

Marja de manevră a BNR nu este foarte mare din cauza dezechilibrelor macroeconomice “foarte serioase”, respectiv a deficitelor gemene – bugetar şi de cont curent – care afectează posibilitatea de a continua reducerea dobânzii de politică monetară, având în vedere că riscul imediat este de depreciere a monedei naţionale, susţine Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR.

„Marja de manevră nu este mare pentru că ne lovim de dezechilibre macro foarte serioase. Avem deficite gemene de cont curent şi bugetar care afectează posibilitea de a mai continua, de a merge mai departe cu reducerea de dobândă, pentru că există riscul imediat de depreciere a cursului de schimb”, a declarat şeful Direcţiei de Stabilitate Financiară în cadrul videoconferinţei ZF Bankers Summit 2020, ziua 2.

BNR a redus dobânda-cheie de două ori în acest an, de la 2,5% la 2% şi, ulterior, la 1,75%.

El a menţionat că  actualul nivel al dobânzilor este unul dintre factorii care au contribuit la stabilitatea cursului de schimb.

„Cursul de schimb stă în piaţă foarte bine. A existat o procedură de a mări lichiditatea şi  reuşim să stăm pe cursul de schimb pe care îl avem de o bună perioadă, ceea ce ajută şi economia naţională, îi ajută şi pe deponenţii la bănci. Este o stare de stabilitate, care este favorabilă. Actualul nivel al dobânzii este unul dintre factorii care a contribuit la stabilitatea cursului de schimb”.