ZF Bankers Summit 2020. Aurelian Mihăilescu, Director Executiv Raiffeisen Bank: Dobânda de politică monetară ar putea coborî până la 1,5%

Autor: Roxana Rosu 15.07.2020

Vedem o posibilitate de continuare a dobânzii de politică monetară până la 1,5% şi cred că în acest moment dobânda anunţată de BNR este relevantă şi va deveni tot mai relevantă, a declarat Aurelian Mihăilescu, Director Executiv, Raiffeisen Bank, la conferinţa ZF Bankers Summit 2020.

”O decizie a BNR care a crescut relevanţa acestui indicator a fost reducerea coridorului la 0,5% între facilitatea de depozit şi facilitatea de creditare. În momentul acesta, chiar şi cu o dobândă de 1,75%, ratele de referinţă la care toţi ne uităm acum sunt în jur de 2%.”

În ceea ce priveşte cursul valutar, Raiffeisen Bank estimează un nivel de 5 lei/euro la final de an. 

”Eu personal mă aştept la o depreciere mai uşoară, la un 4,9 lei/euro. Sunt mai optimist ca urmare a diferenţei de dobândă pe care România o oferă investitorilor, corelată cu nişte decizii corecte legate de pensii, ceea ce ar trebui să atragă capital extern mai consistent, iar poarta lor de intrare în România este acumularea de leu”

Ce a declarat Aurelian Mihăilescu:

O creştere mai accelerată a cursului ar putea fi generată de orice derapaj politic, de creşterea pensiilor cu peste 10% care pare general acceptat acum sau orice alt factor care ar face poziţia României mai slabă decât este.  Am păstrat ratingul de ţară acum, dar am avut ceva emoţii şi trebuie să ne facem temele pe viitor.