Guvernul Orban primeşte o lovitură în plin: Curtea Constituţională spune că dublarea alocaţiilor copiilor poate merge înainte. Guvernul trebuie să facă rost acum de 7 mld. lei pe an

Autor: Laura Buciu 15.07.2020

Alocaţiile copiilor trebuie dublate de la 1 august, a decis, miercuri Curtea Constituţională a României (CCR), care a respins sesizarea Guvernului.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulate”, a decis Curtea Constituţională a României.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României.

Guvernul a atacat legea privind dublarea alocaţiilor copiilor, de la 1 august 2020, susţinând că nu există prevăzute sursele de finanţare.

La începutul lunii iunie Camera Deputaţilor a respins ordonanţa de urgenţă a Guvernului care amâna până la 1 august dublarea alocaţiilor copiilor de la 150 la 300 de lei. Decizia a fost luată cu 209 voturi „pentru”, trei „împotrivă şi 98 de abţineri.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 14 ianuarie 2020, legea ce prevedea dublarea alocaţiei de stat pentru copii, sumă care ajunge la 300 de lei, respectiv 600 de lei pentru copiii cu handicap.

Deja agenţiile de rating sunt cu lupa pe România, în principal datorită proiectului majorării pensiilor. În cazul în care România va suferi o scădere de rating, cursul leu/euro va fi sub presiune, iar dobânzile la lei s-ar putea să nu mai scadă.