Finanţe personale. Campaniile din BET în iunie 2020, de la creşteri de 7,6% pentru Alro Slatina la scăderi de 17,7% în cazul Nuclearelectrica. Indicele principal BET a scăzut cu 0,48% în iunie

Autor: Tibi Oprea 16.07.2020

Cele 17 companii incluse în indicele de referinţă BET au încheiat primul semestru al anului cu o capitalizare cumulată de 80,6 miliarde de lei, în scădere cu 15,4% faţă de valoarea de la finele anului 2019, dinamică determinată de scăderile de pe burse pe fondul crizei de sănătate, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la BVB.

Astfel, un număr de 12 companii au înregistrat scăderi ale valorii bursiere, în timp ce cinci emitenţi şi-au majorat capitalizarea în primele şase luni ale anului.

Cele mai bune performanţe în ceea ce priveşte dinamica acţiunilor din iunie au fost înregistrate de producătorul de aluminiu Alro Slatina, plus 7,6%, integratorul de servicii medicale private MedLife, creştere de 6%, şi de producătorul de gaze naturale Romgaz, cu un plus de 4,6%.

La polul opus, acţiunile Nuclearelectrica au avut cea mai abruptă scădere pe parcursul lunii iunie, de 17,7%, evoluţie care include însă şi corecţia ex dividend în urma alocării dividendelor şi, potrivit analiştilor, câteva marcări de profit.

A doua cea mai mare scădere a fost înregistrată de transportatorul national de ţiţei Conpet Ploieşti, de 8%, în timp ce OMV Petrom, cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est a scăzut cu 5,8%.

Dinamici negative au înregistrat şi Electrica (minus 5%), Sphera Group (minus 3,23%), Transgaz (minus 2,7%), TeraPlast Bistriţa (minus 1,6%) şi Transelectrica (minus 0,5%).

Pe de altă parte, Banca Transilvania s-a apreciat cu 4,4%, Fondul Proprietatea a avut un avans de 1,6%, Purcari a crescut cu 1,4%, Digi Communications a înregistrat un plus de 1,16%, iar Bursa de Valori Bucureşti a avut o evoluţie liniară, preţul rămânând neschimbat în luna iunie.

Bursa de la Bucureşti a încheiat luna iunie cu o scădere de 0,48%, dinamică reflectată prin prisma indicelui principal BET, astfel că în S1/2020 indicele a avut o scădere de 13%, potrivit calculelor realizate de ZF.