Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile. Nu sunt noi restricţii, dar nici nu se relaxează nimic

Autor: Alex Ciutacu 16.07.2020

Starea de alertă a fost prelungită în România cu încă 30 de zile, în contextul în care starea epidemiologică „nu este bună“, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis miercuri după o şedinţă la Cotroceni, cu responsabilii din Sănătate.’’

 

Cum justifică administraţia prelungirea stării de alertă?

„Situaţia epidemiologică nu este bună. Aţi văzut ca am avut şi astăzi (ieri - n. red.) peste 600 de persoane cu COVID-19. Purtatul măştii, păs­tra­rea distanţei sunt me­tode sigure pentru opri­rea raspândirii aces­tei epidemii. Este evi­dent că starea de aler­tă va fi prelungită cu 30 de zile. Însă se vor păs­tra doar restric­ţiile care sunt acum în vi­goa­re“, a spus preşe­dintele Iohannis.

Acesta a precizat că se doreşte o continuare a măsurilor care duc la re­vigorarea economică.

„Guvernul are în vedere noi măsuri care pun în practică programul de revigorare economică. Tot legat de revigorarea economică este şi discuţia pe care o voi avea vineri şi sâmbătă la Bruxelles (o discuţie a Cosiliului Euro­pean pe marginea pachetului de relan­sare de 750 mld. euro - n.red“, a mai spus şeful statului.

Măsura prin care a fost ins­tau­rată starea de aler­tă actuală urma să ex­pire în data de 17 iulie.

Ieri au fost anun­ţate 641 de cazuri noi de îmbolnăviri, din 18.440 de teste - 3,4% din nu­mărul celor tes­taţi, în scă­dere faţă de numărul din zilele ante­rioa­re când 5-6% din teste ie­şeau poz­i­ti­ve. Până mier­curi, 15 iu­lie, în Ro­mânia, fu­se­seră confir­ma­te 34.226 de cazuri de persoane infec­tate cu noul coronavirus COVID - 19, 22.049 dintre aceştia fiind vindecaţi deja.