Cum a rămas Wirecard fără bani: Markus Braun, fostul CEO al procesatorului de plăţi electronice, a împrumutat la începutul anului 35 de milioane de euro de la departamentul bancar al companiei, stârnind ulterior o anchetă a autorităţii de supraveghere financiară din Germania

Autor: Eduard Ivanovici 16.07.2020

Markus Braun, fostul director executiv al Wirecard, a împrumutat în luna ianuarie 35 de milioane de euro de la departamentul bancar al companiei, stârnind o serie de controverse în rândul membrilor consiliului de supraveghere din cadrul firmei şi o analiză a autorităţii de supraveghere financiară din Germania – BaFin, scrie Financial Times.

Majoritatea membrilor consiliului de supraveghere, incluzându-l aici pe preşedintele Thomas Eichelmann, au aflat despre împrumut abia după ce banii au ajuns în contul lui Braun.

Unul dintre oamenii familiarizaţi cu problema a declarat că Braun înainta ideea conform căreia consiliul nu a avut niciun mecanism oficial de supraveghere în ceea ce priveşte creditele. Cu toate acestea, CEO-ul a fost convins să plătească împrumutul la jumătatea lunii martie.

Braun a negat prin intermediul avocatului faptul că ar fi pus la îndoială consiliul de supraveghere al Wirecard în ceea ce priveşte creditul. Avocatul a declarat că împrumutul a fost plătit „după cum s-a convenit” la mijlocul lui martie.

La sfârşitul lunii trecute, Braun a fost eliberat din custodia poliţiei germane după ce compania pe care a condus-o a scos la iveală o serie de nereguli contabile care au rezultat în pierderi în valoare de 1,9 miliarde de euro din bilanţul grupului.

Bafin examinează în prezent posibilitatea conform căreia creditorul ar fi anunţat autoritatea de reglementare în ceea ce priveşte împrumutul. În caz contrar, decizia a încălcat o serie de reguli şi va fi sancţionată, potrivit unei persoane familiarizate cu problema, citată de FT.

Legile germane spun că împrumuturile acordate părţilor afiliate necesită aprobarea unanimă a managementului şi consiliului de supraveghere şi trebuie să fie aprobate în funcţie de starea actuală a pieţei.