Afaceri de la zero. Corina Ilea s-a întors în România după zece ani în Canada şi a deschis două cafenele, în Cluj şi Bucureşti, unde clienţii îşi pot picta propriile obiecte ceramice

Autor: Alina-Elena Vasiliu 17.07.2020

♦ Pentru cafeneaua din Cluj, investiţia Corinei Ilea a fost de circa 20.000 de euro, spaţiul din Bucureşti implicând şi el o sumă similară.

Corina Ilea a revenit în România în 2016, după ce locuise vreme de zece ani în Canada. S-a stabilit la Cluj-Napoca şi acolo a deschis prima cafenea Ceramic Cafe, un concept de local unde cei care vin îşi pot alege un obiect din ceramică pe care îl pot picta după propriile dorinţe.

„E o poveste lungă, care s-a dezvoltat în timp. Eu am stat zece ani în Canada, un loc unde partea creativă contează foarte mult. În 2016 m-am întors în România, având nevoia de comunitate. Am ajuns în Cluj, un oraş pe care nu îl cunoşteam foarte bine la momentul respectiv. Am vrut să creez un loc unde oamenii să vină şi să se desco­pe­re“, a povestit Corina Ilea la emisiunea on­line ZF Afaceri de la zero.

Clienţii au de ales dintr-o gamă de 30-40 de produse, de la căni şi boluri la vaze, farfurii sau vase pen­tru mâncarea ani­ma­lelor de companie. Ei le găsesc în forma lor brută, albe, şi au posibilitatea de a le decora făcând apel la creativitate.

„Avem glazuri colorate pe care le aducem din SUA, oamenii îşi pic­tează obiectele, iar când le finalizează, le lasă la noi, le mai facem o glazurare transparentă, mer­gem la o ardere în cuptor ceramic, la 1.000 de grade, şi ulterior oamenii îşi pot lua obiectul gata finalizat.“

Preţurile variază în funcţie de obiectul ales, astfel că un bol costă între 46 şi 60 de lei, iar o cană - între 40 şi 58 de lei.

„Lucrăm cu mai multe companii pentru obiectele din ceramică, atât din ţară, cât şi din străinătate.“

Pentru cafeneaua din Cluj, investiţia Corinei Ilea a fost de circa 20.000 de euro, spaţiul din Bucureşti implicând şi el o sumă similară. În Capitală, Ceramic Cafe se află pe strada Visarion, în apropiere de Piaţa Romană, într-o casă veche, cu curte şi o terasă cu o capacitate de aproximativ 20 de locuri. Cafeneaua din Cluj a generat anul trecut o cifră de afaceri de 300.000 de lei (circa 63.000 de euro). Cea din Capitală este deschisă la începutul acestui an.

„În Bucureşti, am deschis în februarie, iar pe 8 martie era plin. Sunau telefoanele, aveam programări, erau grupuri care se anunţaseră, dar lucrurile s-au oprit repede, cafeneaua a fost complet închisă până pe 1 iunie. Revenirea a fost interesantă. În acest moment, toate atelierele au loc doar pe terasă“, mai spune Corina Ilea.

Ceramic Cafe are şi o componentă de băcănie, un concept de „picnic urban“, după cum spune antreprenoarea, care are în ofertă produse de la producători locali, precum untul de arahide Sunday Bites sau dulceţuri Mica Ilinca ori Fructos.

„Ideea de bază este de comunitate. Lucrăm cu mici producători locali, din Cluj, Bucureşti, Bacău, Iaşi, şi îi punem împreună.“

La începutul acestui an, planul Corinei Ilea să ducă Ceramic Cafe şi în Timişoara şi, treptat, să multiplice conceptul şi în alte mari oraşe din România. Anul trecut primise propuneri să deschidă francize chiar şi în Germania şi Austria. Pandemia a mai temperat însă proiectele, iar acum fondatoarea Ceramic Cafe se concentrează doar pe cele două spaţii deja deschise.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

Preţurile variază în funcţie de obiectul ales, astfel că un bol costă între 46 şi 60 de lei, iar o cană - între 40 şi 58 de lei.