Numărul de noi îmbolnăviri a crescut ieri cu 777, un nou record negativ în 24 de ore

Autor: Georgiana Mihalache 17.07.2020

♦ Cazurile de îmbolnăvire cu coronavirus au trecut de 35.000 în România, la cinci luni de la debutul pandemiei în ţară ♦ Încă de la începutul lunii iulie numărul de cazuri a început să crească semnificativ.

Numărul de noi îmbolnăviri cu coronavirus continuă să crească şi să stabilească record după record, după ce ieri au fost confirmaţi 777 de pacienţi noi, în creştere de la 641 câţi au fost confirmaţi miercuri.

Astfel, după ce în primele trei luni de la debutul pandemiei în România, din martie până în mai, numărul s-a menţinut sub 500 de pacienţi noi, acesta fiind de altfel vârful din perioada menţionată, în ultimele două săptămâni situaţia cazurilor a scăpat de sub control. Iar autorităţile se aşteaptă ca numărul de cazuri să crească în continuare. În august am putea avea 1.200-1.600 de cazuri noi de infectare zilnic, se arată în nota de fundamentare a prelungirii stării de alertă, ceea ce înseamnă dublu ca număr de cazuri faţă de situaţia actuală.

Nici la terapie intensivă trendul nu merge înspre scădere, până ieri fiind internaţi 261 de pacienţi în total, persoane cu formă gravă a virusului, care sunt greu de tratat, având nevoie de o perioadă mare de spitalizare. În luna mai, numărul persoanelor internate la ATI scăzuse sub 200. Până ieri, 35.003 persoane au fost confirmate cu noul virus, dintre care 22.189 au fost vindecate.

Totuşi, pentru că nu există o lege care să îi ţină pe pacienţii pozitivi, însă fără simptome în spitale, aceştia pot solicita după zece zile de la depistare să fie externaţi la cerere. Până acum, 2.146 de persoane au solicitat externarea, deşi aceştia au în continuare virusul. 

Pacienţii pozitivi trebuie să se autoizoleze pentru a preveni răspândirea noului virus. Cele mai multe cazuri de Covid-19 sunt în continuare în Suceava, 4.218, însă Bucureşti este pe locul al doilea, cu 4.096 de persoane infectate de la debutul pandemiei până în prezent. Şi Braşov are 2.184 de cazuri. Bilanţul pacienţilor care au decedat cu infecţia cu Covid-19 a ajuns la 1.971 de pacienţi. În total, s-au făcut 906.015 teste, adică 19.000 de probe lucrate de la zi la zi.