BNR: Creditele firmelor afectate puternic de pandemie - un sfert din portofoliul corporate al băncilor

Autor: Claudia Medrega 17.07.2020

Aproape un sfert din portofoliul de credite corporate al băncilor este reprezentat de împrumuturi contractate de către firmele care au fost afectate într-o măsură importantă de pandemia de coronavirus (COVID-19), susţine BNR.

Iar sectoarele asupra cărora pandemia COVID-19 este de aşteptat să aibă un impact ridicat au o importanţă semnificativă şi în economie, reprezentând 14% din numărul total al companiilor, contribuie cu 17% la valoarea adăugată brută şi angajează 21% din forţa de muncă.

La sectoarele afectate puternic de COVID-19, cele mai mari expuneri bancare, adică cele mai mari împrumuturi acordate, sunt pe tranzacţii imobiliare (10,1% din expunerile corporate), industria prelucrătoare (7,6%) şi hoteluri şi restaurante (3,1%), potrivit BNR.

În cazul sectoarelor afectate moderat de pandemie, ex­pu­nerile bancare cele mai mari sunt pe comerţ (25,1% din ex­punerile corporate), construcţii (10,4%), industria ali­mentară (5,8%) sau transporturi terestre şi pe apă (3,8%).

În privinţa ratei creditelor neperformante (NPL) la sectoarele afectate puternic de pandemie, unde şi expunerea băncilor este ridicată, cele mai mari rate NPL sunt la industria prelucrătoare (NPL: 10,2%), hoteluri şi res­taurante (NPL: 8,2%), tranzacţii imobiliare (NPL:4%), după cum reiese din datele BNR.

Pe palierul sectoarelor afectate moderat de pandemie, unde expunerea băncilor este mare, una dintre cele mai mari rate de neperformanţă este în construcţii (NPL de 11,4%), în timp ce în cazul comerţului, unde expunerea băncilor este cea mai mare, de 25%, rata NPL este mai mică, de 5,1%.

BNR a identificat 17 sub-sectoare economice care pot fi puternic afectate de contextul economic generat de COVID-19 şi 17 sectoare care pot fi afectate moderat.