Situaţia îngrijorătoare la Timişoara. Spitalul V. Babeş a rămas fără locuri pentru paicenţii cu COVID

Autor: Andreea Tobias 17.07.2020

Zona dedicată Covid a Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara a devenit din nou neîncăpătoare, medicii fiind nevoiţi să extindă din nou paturile din secţii şi terapie intensivă, transmite medicul Virgil Musta. 

Virgil Musta publică un mesaj în care anunţă că numărul de cazuri de infecţie Covid-19 au crescut alarmant şi în judeţul Timiş, în consecinţă crescând şi numărul de forme severe şi critice, precum şi de decese.

Una dintre cauze este, spune medicul, faptul că mulţi români nu respectă nicio regulă, dând crezare fake news-urilor, teoriilor conspiraţiei sau falselor îndemnuri la libertate.

„Fiecare este liber să facă ce vrea cu viaţa şi sănătatea lui, până în punctul în care pui în pericol sănătatea celorlalţi. Este în primul rând vorba despre respectul pentru ceilalţi, care ar trebui să primeze, indiferent de măsurile impuse sau nu de autorităţi. Deşi sunt convins că marea majoritate a populaţiei a înţeles corect situaţia, este responsabilă şi respectă regulile, există şi destui care nu o fac sau nu o mai fac, iar asta riscă acum să creeze probleme majore tuturor: creşterea numărului de infectări, umplerea spitalelor şi mai ales a secţiilor de ATI. În afara faptului că această extindere a pandemiei la noi în ţară determină suferinţă fizică şi psihică pentru o parte din cei infectaţi (nu ştim cum reacţionează organismul fiecăruia), vine la pachet şi cu restul inconvenientelor legate de îngreunarea sau chiar interzicerea circulaţiei în afara ţării, pentru vacanţe sau în alte scopuri”, scrie medicul timişorean.

Dr. Musta prezintă, pentru a spune de ce Spitalul „Victor Babeş” a ajuns în situaţia dificilă de a nu mai avea loc pentru pacienţii infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, câteva explicaţii, în principal a spitalulul unde lucrează, dar spune că în situaţii similare se află multe altele din ţară: „Vorbind de Spitalul Victor Babeş din Timişoara, în primul rând, aici sunt de fapt 5 clinici, 2 de Boli Infecţioase, 2 de Pneumologie şi una de Chirurgie Toracică. În perioada de vârf a pandemiei din martie-aprilie, întreg Spitalul Victor Babeş a fost transformat în Spital Covid, astfel încât toţi pacienţii care erau internaţi aici cu alte boli au fost transferaţi la alte spitale, iar aici am reorganizat fluxurile necesare şi am adaptat întreaga capacitate pentru a primi şi trata numai pacienţi covid. În acele condiţii, am avut o capacitate de 240 paturi pe sectie şi 12 paturi pe terapie intensivă. Ulterior, după ce numărul pacienţilor covid a început să scadă în zona noastră, am refăcut circuitele şi organizarea în aceste cinci clinici şi le-am repus la dispoziţia bolnavilor non-covid, care aveau (şi au) nevoie urgentă de îngrijire şi spitalizare (atat pe sectie, cât si pe ATI) în specialităţile pe care le asiguram, astfel că am păstrat doar în cadrul Clinicilor de Boli Infecţioase o zonă dedicată numai pacienţilor covid, care totaliza 50 paturi şi 5 paturi pe terapie intensivă. Aşa se explică faptul că acum, această zonă dedicată covid a devenit neîncăpătoare, atât pe secţie, cât şi pe ATI şi va trebui să reconfigurăm din nou circuitele şi organizarea şi să extindem din nou paturile de pe secţii şi de pe ATI dedicate numai covid, fiind nevoiţi din nou să transferăm către alte spitale pacienţii internaţi cu alte afecţiuni. Nu ne-am dori acest lucru, pentru că au de suferit în primul rând aceşti pacienţi”.

Mai mult, în cazul în care capacitatea de la Timişoara va fi ocupată, medicii vor avea nevoie de ajutor de la spitalele desemnate ca fiind de suport pentru pacienţi Covid.

Între timp, spitalul a primit paturi şi aparatură suplimentară cu care poate extinde capacitatea, inclusiv la ATI, numai că are probleme mari legate de spaţiu şi lipsa personalului medical.

„Încercăm în continuare să găsim soluţii la aceste probleme, optimizăm continuu şi schemele de tratament în funcţie de rezultatele observate de noi sau din colaborările cu alţi medici din România şi din afară. Am conceput şi o platformă informatică dedicată, unică în România, pe care am folosit-o în spital pentru a ne ajuta să avem un management mult mai bun al pacienţilor covid în spital, iar acum şi în afara lui, încercăm să implementăm rapid şi soluţii de telemedicină între spitale, astfel încât să nu trebuiască să mutăm anumiţi pacienţi, cât şi alte măsuri punctuale care să ne ajute să fim mai pregătiţi decât am fost acum 3-4 luni. Aşadar, încercăm să ne facem treaba, cât de bine putem, deşi nu e deloc uşor, din diverse motive. Cu toate aceste eforturi ale medicilor, eu sunt conştient că gestionarea cu succes acum şi pe mai departe a pandemiei depinde în ceea mai mare măsură de atitudinea responsabilă a majorităţii populaţiei”, scrie medicul.