Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru anunţă două săptămâni cruciale: „Dacă vom respecta fiecare partea noastră, vom putea gestiona uşor şi ar trebui ca în două săptămâni, cât noi vom identifica, interna şi izola, ca cei care sunt în acest moment pozitivi să îşi poată consuma boala, dar să nu le dăm posibilitatea să transmită boala mai departe”

Autori: Andreea Tobias , Mediafax 20.07.2020

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că următoarele două săptămâni sunt cruciale, în condiţiile în care de marţi va exista cadru legal pentru carantinare şi izolare, iar cazurile de Covid -19 pot fi scăzute. 

Întrebat la Digi24 despre un studiu potrivit căruia numărul de infectări ar putea ajunge la 1 milion în septembrie, Nelu Tătaru a răspuns că „în măsura în care stăm să ne uităm la studii putem ajunge la creşterea numărului de cazuri”, însă el se raportează la ultimele 7 zile pentru prognoză.

„Nu suntem singuri în această luptă. Dacă vom respecta fiecare partea noastră, vom putea gestiona uşor şi ar trebui ca în două săptămâni, cât noi vom identifica, interna şi izola, ca cei care sunt în acest moment pozitivi să îşi poată consuma boala, dar să nu le dăm posibilitatea să transmită boala mai departe, aceste două săăptămâni vor fi cruciale. Cruciale prin faptul că vom avea o stagnare, urmând ca după aceste două săptămâni să observăm o stabilizare sau poate chiar o scădere”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Tătaru a afirmat că de marţi va exista cadrul legislativ cu ajutorul căruia se pot interna, carantina sau izola acasă cazurile. „În condiţiile în care vom avea aceste pârghii, vom putea stabiliza sau scădea numărul de cazuri”.

Pe de altă parte, Tătaru a spus că autorităţile au în studiu foarte multe focare şi foarte multe localităţi, iar în momentul unei creşteri exagerate sau exponenţiale a numărului de cazuri acestea pot fi carantinate.

Ministrul a precizat că în acest moment nu se referă la măsuri restrictive pe litoral, deoarece focarele nu sunt ale judeţului Constanţa: „sunt locuri unde se fac adunările umane în care nu se respectă nicio regulă, nicio precauţie, iar de la cei care pleacă de acolo se produc transmiterile comunitare”.

Tătaru a avertizat că, dacă până acum a fost vorba doar de avertismente în urma controalelor, urmează repercusiunile.