Silvia Dinică, Comisia pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei a Senatului: Temerile legate de 5G ar trebui abordate prin dialog şi comunicare clară

Autor: Alex Ciutacu 21.07.2020

Îngrijorările din spaţiul public care s-au creat în jurul adopţiei tehnologiei 5G ar trebui abordate prin dialog şi comunicare clară, concisă, către beneficiarul final, către cetăţean, a explicat senatoarea Silvia Dinică, membru în Comisia pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei a Senatului, în cadrul videoconferinţei ZF - CE PLANURI ARE ROMÂNIA CU TEHNOLOGIA 5G?, realizată în parteneriat cu casa de avocatură MPR Partners.

„Termerile ar trebui abordate prin dialog şi comunicare, o comunicare clară. Există această nişă a specialiştilor în domeniu care înţeleg lucrurile tehnice, care le pot explica, dar în acelaşi timp trebuie să ieşim cumva din zona asta şi să putem explica tuturor. Îmi amintesc că ANCOM a făcut într-una din conferinţele anuale o astfel de demonstraţie legată de 5G şi a încercat să se ducă către cetăţeni şi să explice ce înseamnă de fapt şi care sunt beneficiile”, a explicat Silvia Dinică, în cadrul evenimentului ZF.

Acesta a subliniat că există deschidere din partea Românilor către noile tehnologii, în special din partea generaţiei tinere.

„Dacă vă amintiţi, cât de repede am adoptat noi telefonia mobilă. Penetrarea telefoniei fixe era atât de mică şi telefonia mobilă a avut o rată de adopţie extraordinară. Adică există o disponibilitate către adopţia de noi tehnologii în domeniul societăţii pe care am văzut-o. Mai ales la generaţiile tinere sunt dispuse să adopte foarte repede partea aceasta de tehnologie nouă, mai ales în momentul în care îi vezi beneficiiile. Pentru că vorbim de infrastructura pe care se pot dezvolta toate aceste aplicaţii şi atâta timp cât se vor vedea efectele benefice pentru un cetăţean şi pentru societate, atunci şi aceste întrebări şi aceste frici îşi vor primi răspunsul şi vor fi mult diminuate”, a declarat ea.

Cu toate acestea, pentru a putea trece la un nou nivel de dezvoltare digitală în baza acestei etape de dezvoltare tehnologică, decidenţii şi legiuitorii trebuie să aleagă o abordare „transpartidică”, aşa cum atrage atenţie senatoarea Silvia Dinică.

„Având în vedere şi perspectiva alegerilor şi faptul că scena politică este destul de turbulentă, cred că cel mai bine orice discuţie trebuie purtată în comisiile de specialitate şi acolo trebuie agreat transpartidic. Aceste reguli, ca să obţină susţinere, trebuie discutate foarte clar şi eu cred că se poate. Parlamentul este cadrul unde trebuie să lucrăm cu toţii şi să ignorăm ideologia partidelor şi să privim din punct de vedere tehnic această temă şi din perspectiva acestei relansări economice pe care ne-o dorim. Argumentele sunt acolo, nu sunt argumente politice şi doar necesită să ne suflecăm mâinile, să ne aşezăm la masă şi să agreem acest set de reguli. Cu cât mai curând posibil, cu atât mai bine”, a spus Dinică.