Ce sectoare au linii de credit care expiră în iulie şi pot avea probleme de lichiditate

Autor: Claudia Medrega 22.07.2020

Sectorul transporturilor aeriene, industria textilă şi agenţiile turistice şi tur-operatorii, domenii afectate puternic de criza coronavirusului (COVID-19), sunt cele mai expuse la riscul de reînnoire a liniilor de credit de la bănci având în vedere ponderile mari ale liniilor de credit ale firmelor din aceste domenii care expiră în luna iulie, după cum reiese din datele BNR.

Astfel, este posibil ca unele firme din aceste domenii să aibă dificultăţi din punctul de vedere al lichidităţii. Însă, unele firme au şi alte tipuri de credit pe care nu le-au utilizat integral, la care ar putea apela.

Concret, în cazul secto­rului transporturilor aeriene, mai mult de jumătate, res­pectiv 52% din valoarea finan­ţă­rilor acordate, reprezintă linii de credit care expiră în iulie 2020. Pentru industria textilă, procentul liniilor de cre­dit care expiră în această lună este de 28,7%, iar în ca­zul agenţiilor turistice şi tur-operatorilor, procentul este de 26,7%, susţine BNR.

La polul opus, tranzacţiile imobiliare, hoteluri & res­tau­rante şi activităţi de spectacole, culturale şi recreative au cele mai mici procente ale liniilor de credit care ex­piră în iulie, din totalul liniilor de credit contractate, de 9% în cazul imobiliarelor şi, respectiv, de circa 15% pen­tru celelalte două domenii, astfel că nu se anticipează ca aceste sectoare să se confrunte cu dificultăţi foarte mari din punctul de vedere al lichidităţii.

Pe de altă parte, din perspectiva băncilor, o presiune su­plimentară asupra lichidităţii acestora ar putea proveni din utilizarea integrală de către companii a liniilor de credit netrase, atenţionează BNR.