Videoconferinţa ZF Ce planuri are Romania cu tehnologia 5G? România poate arde etape în reducerea decalajelor economice şi sociale prin adopţia 5G

Autor: Alex Ciutacu 22.07.2020

♦ Adopţia 5G poate genera o valoare economică de 4 mld. euro pentru România în următorii ani ♦ Construcţia reţelelor se va face plecând de la premisele securităţii cibernetice ♦ România nu va reuşi să desfăşoare licitaţia 5G în 2020 dacă decidenţii nu clarifică în următoarele două luni cadrul legislativ necesar.

Adopţia pe scară largă a teh­nologiei de comu­ni­ca­ţii 5G, care va aduce şi pe mobil viteze la net com­pa­rabile cu cele din re­ţelele fixe, alături de performanţe îm­bu­nă­tăţite din mai multe puncte de vedere, i-ar aduce României şansa de a ac­ce­lera pro­cesul de diminuare a de­ca­la­jelor eco­no­mice şi sociale faţă de ţările mai dez­vol­tate, a explicat Eduard Lovin, vice­pre­şedinte al Autorităţii Na­ţio­nale pen­tru Administrare şi Regle­men­tare în Co­mu­nicaţii (ANCOM), în cadrul vi­deo­conferinţei ZF Ce planuri are Româ­nia cu tehnologia 5G?, reali­za­tă în par­teneriat cu casa de avocatură MPR Part­ners - Maravela & Popescu şi Asociaţii.

„De ce ne dorim la ANCOM să fie cât mai repede implementată tehno­lo­gia 5G în România? Implicaţiile eco­nomice sunt foarte importante, mai ales pen­tru o ţară ca România, care prin adop­ţia 5G poate arde unele etape în pro­cesul de diminuare a decalajelor eco­no­mice şi sociale“, a declarat Edu­ard Lovin, vicepreşedintele ANCOM, arbitrul telecom care vrea să lan­seze în al patrulea trimestru din 2020 licitaţia pentru frecvenţele destinate tehno­lo­giei 5G, însă aşteaptă evoluţia demer­sului legislativ.

În acest context, Ministerul Trans­por­turilor, Infrastructurii şi Comunica­ţiilor (MTIC) a subliniat că adopţia teh­no­logiei 5G va genera o valoare eco­no­mică ridicată pentru România, întrucât la nivel global a generat deja un impact eco­nomic semnificativ, prin inter­mediul teh­no­logiilor care au nevoie de conecti­vitate 5G pentru a funcţiona la potenţial maxim. „Realitate aug­men­tată (AR), re­ali­tate virtuală (VR), ora­şele inteli­gen­te – toate aceste noi teh­nologii doar în zona de 5G au pro­dus un impact eco­no­mic la nivel interna­ţio­nal de 13 mi­liar­de euro şi 22 milioane de noi locuri de muncă până acum. Fac aces­te precizări pentru a arăta întreaga valoare econo­mică pe care această nouă teh­nologie o va aduce şi pentru piaţa din România, undeva la 4 miliarde euro în următorii ani. Aceste lucruri pot deveni realitate prin interco­necta­rea tuturor zonelor din România“, a declarat Dragoş Preda, secretar de stat în cadrul MTIC.

Cu toate acestea, decidenţii trebuie să întocmească până în luna septembrie cadrul legislativ necesar pentru ca România să îşi menţină calendarul stabilit în ceea ce priveşte lansarea licitaţiei 5G.

„Dacă ne dorim ca ţară să avem licitaţia 5G desfăşurată până la sfârşitul acestui an, iar la finalul lunii decembrie operatorii să fie în posesia licenţelor, este obligatoriu ca până în septembrie, cel târziu, să existe publicată în MO hotărârea de guvern cu preţurile de plecare şi calendarul plăţilor, precum şi legislaţia aferentă condiţiilor de securitate cibernetică şi cea de evaluare de riscuri“, a spus Eduard Lovin, vicepreşedintele arbitrului piaţei de telecom.

Specialiştii de la casa de avocatură MPR Partners consideră că statul român trebuie să asigure un mediu predictibil pentru a încuraja investiţiile în infrastructura 5G, ceea ce înseamnă şi recunoaşterea investiţiilor realizate ulterior.

„Acestă tehnologie 5G se va dezvolta pe infrastructura 4G deja contruită, într-o primă fază. Deci când vorbim de acest cadru predictibil pentru operatori şi furnizori de echipamente este să li se recunoască investiţiile deja realizate în infrasructura 4G, investiţii realizate şi cu gândul că vor putea fi reaizate în această primă fază a tehnologiei 5G. De asemenea, asigurarea unui cadru predictibil constant şi sigur înseamnă să nu schimbi regulile în timpul jocului, adică să iei vii cu măsuri care ar afecta dezvoltarea reţelelor de comunicaţii electronice“, a detaliat Cristina Creţu, senior privacy & technology consultant, MPR Partners.

În contextul îngrijorărilor care au apărut în spaţiul public în ceea ce priveşte tehnologia 5G sau securitatea reţelelor 5G, reprezentanţii Huawei Technologies România consideră că „nu ar trebui să ne temem de 5G“, întrucât construcţia reţelei pleacă de la premisele securităţii cibernetice.

„Nu ar trebui să ne temem de 5G, ar trebui să mergem înainte, dar cu grijă pentru că trebuie implementat totul într-un context de securitate cibernetică. Trebuie să asigurăm securitatea proceselor pe care le vom avea pe această tehnologie“, a spus Sergiu Zaharia, cyber security officer, Huawei Technologies Romania, prezent în cadrul evenimentului.