Se discută viitorul pieţei imobiliare din România: Programul ”Noua Casă”, care va înlocui ”Prima Casă”, a ajuns pe masa guvernului. Noul program creşte pragul până la 140.000 euro, iar avansul va fi 5% sau 15%, în funcţie de vechimea locuinţei

Autor: Ştefan Stan 22.07.2020

Proiectul de ordonanţă privind modificarea programului ”Prima Casă” a ajuns pe ordinea de zi a guvernului. Programul Prima casă lansat în 2009, redenumit O fa­mi­lie, o casă într-un proiect apro­bat în primăvară, de­vi­ne acum Noua Casă, şi vine cu noi modificări determinate şi de implicaţiile pandemiei de coronavirus, la doar câteva luni după ce proiectul de modificare iniţial fusese promulgat de preşedinte.

Prin noua formulă propusă de Mi­nis­terul Finanţelor, programul „Prima casă“ vrea să vină în sprijinul celor care doresc să achiziţioneze în perioada următoare o locuinţă nouă.

În proiectul de pe site-ul Ministe­ru­lui Finanţelor se menţionează că statul garantează 60% din creditele ipo­te­care pentru locuinţe noi cu un preţ maxim de 140.000 euro şi 50% pentru locuinţele vechi, până la un plafon de 70.000 euro. 

Valoarea creditului destinat achiziţiei unei locuinţe noi este de maximum 140.000 EUR, echivalent lei, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 60% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat, reprezentând maximum 85% din preţul de achiziţie al locuinţei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei. 

Creditul acordat unui beneficiar pentru achiziţia celorlalte categorii de locuinţe este în valoare maximă de 70.000 EUR, echivalent lei, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 50% din valoarea creditului, exclusiv
dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat, reprezentând maximum 95% din preţul de achiziţie al locuinţei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei.” 

Potrivit noului proiect, avansul va fi 5% pentru locuinţele vechi şi de 15% pentru locuinţele mai noi de 5 ani, sau care au fost recent consolidate antiseismic.   

Vedeţi AICI lista completă de schimbări şi noul proiect de OUG 

 

Pentru achiziţia unei noi locuinţe mai mari sau mai valoroase, din anul 2015 până în prezent au fost acordate doar 314 garanţii, în valoare totală de aproximativ 35,5 mil. lei, din care în anul 2020 doar 8 garanţii. În anul 2019, această componentă a avut o pondere de doar 0,18% în totalul acordărilor de garanţii pentru creditele destinate achiziţionării de locuinţe în acelaşi an în cadrul programului, mai susţine Ministerul Finanţelor.

În cadrul programului Prima casă, până la data de 31 mai 2020 au fost acordate în total 296.379 de pro­misiuni şi contracte de ga­ran­tare în valoare de 26,7 mld. lei.

Plafonul de garantare aprobat pen­tru acordarea de garanţii în cadrul pro­gra­mului „Prima casă“ în anul 2020 este de 2 mld. lei, din care s-a alocat către in­stituţiile de credit un plafon de garan­tare în valoare de 1,98 mld. lei din care până în prezent s-au consumat circa 417 mil. lei, ceea ce reprezintă procen­tual doar în jur de 20% din valoarea plafonului alocat pentru anul 2020.

Creditele ipotecare acordate prin programul Prima casă, care presupun un avans de doar 5%, au pierdut teren în ultimul an, ajungând să reprezinte mai puţin de 30% din totalul finanţărilor ipotecare noi acordate în perioada mai 2019 - aprilie 2020, respectiv 3,8 mld. lei, după cum reiese din datele BNR.

Creditele ipotecare standard, pentru care trebuie achitat un avans cuprins între 15% şi 25% din partea clienţilor, au devenit soluţia cea mai folosită pentru a finanţa achiziţia unei locuinţe, ponderea acestor credite urcând în jur de 72% din totalul finanţărilor ipotecare noi la finele lunii aprilie 2020.

Comparativ, în urmă cu 7-8 ani ipotecarele standard aveau o pondere mai mică de 30% din totalul finanţărilor noi.

În aprilie 2020 a fost atins maximul ecartului dintre creditul nou ipotecar standard şi creditul nou Prima casă. Băncile locale au acordat în perioada mai 2019 - aprilie 2020 credite ipotecare noi în valoare de aproape 13,4 mld. lei. Din acestea, împrumuturile ipotecarele standard au depăşit 9,6 mld. lei, în timp ce creditele Prima casă au însumat aproape 3,8 mld. lei.