ZF Bankers 2020. Sergiu Oprescu, preşedintele ARB: Băncile încearcă să crească creditarea, asumându-şi riscuri. Putem să ţinem şi dobânzile la un nivel scăzut şi putem să ţinem şi cursul de schimb relativ stabil

Autor: Claudia Medrega 23.07.2020

„Putem să ţinem şi dobânzile la un nivel scăzut şi putem să ţinem şi cursul de schimb relativ stabil. Este foarte bine că reuşim să găsim acest balans, în contextul existent. Este o măsură de invidiat de către alte ţări. Dar dacă este o măsură care poate să fie luată pe termen lung, este o întrebare“, susţine şeful ARB.

Băncile din România au lichiditate, sunt bine capitalizate şi au departa­men­te specializate care încearcă să crească am­prenta creditării, asumându-şi ris­curi, însă filtrele reglementative lasă im­pre­sia că băncile nu sunt pregătite să-şi asu­me riscuri, susţine Sergiu Oprescu, preşe­dintele consiliului director al Aso­ciaţiei Române a Băncilor (ARB).

El a spus că intermedierea finan­cia­ră scăzută, de 25% din PIB, este o slă­biciune a sistemului bancar românesc.

„România are unul dintre cele mai capitalizate sisteme bancare din Euro­pa, cu o lichiditate foarte amplă şi ex­trem de adecvată pentru ceea ce se în­tâmplă, iar volatilitatea este extrem de scăzută din punctul de vedere al dobân­zi­lor de bază. O intermediere financiară de 25% este evident o slăbiciune a sistemului bancar, care arată că nu este suficient ancorat în mediul economic din România. Media la nivel european este de 100%. Iar ţările cu care ne place de obicei să ne comparăm, ţările din regiune au peste 50%. Noi suntem la jumătatea eşalonului şi la un sfert din media europeană“, a declarat şeful ARB în cadrul videoconferinţei ZF Bankers Summit 2020, care s-a desfăşurat în 14-15 iulie 2020.