Adotat de Senat: Indicatorului social de referinţă (ISR) va creşte la 1.200 de lei

Autor: Alexandru Nanu 23.07.2020

În această săptămână, Senatorii au adoptat propunerea legislativă care prevede creşterea indicatorului social de referinţă (ISR) la valoarea de 1.200 lei.

Valoarea indicatorului social de referinţă este stabilită în prezent la 500 lei, astfel acesta va creşte cu 700 de lei sau 140% procentual.

Valoarea ISR nu a mai fost ajustată din anul 2018.

Mai exact este vorba despre propunerea legislative L375/2020 pentru modificarea Legii nr.76 din 16 ianuarie 2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Propunerea legislative a fost adoptată de Senat în data de 21 iulie cu 86 de voturi pentru, 28 de voturi împotrivă şi 17 abţineri.

Pe lângă asta, propunerea legislativă prevede şi ca valoarea indicatorului social de referinţă să fie modificată anual, prin hotărâre a Guvemului, pănă la data de 31 ianuarie a anului curent, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum prognozat pe an/an anterior.

Indicatorul social de referinţă este definit în legislaţie drept unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti - cu excepţia indemnizaţiei de şomaj - suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj în vederea încadrării în muncă a anumitor categorii de persoane.