ZF Agropower. Seceta a redus la jumătate producţia de grâu. Fermier din Brăila: „Fără irigaţii nu se poate face agricultură, nu putem să mergem înainte. Suntem în moarte clinică“

Autor: Florentina Niţu 23.07.2020

Producţia de grâu a scăzut de la 10 milioane de tone anul trecut la doar 5,4 milioane de tone în 2020, din cauza secetei prelungite din toamnă şi din primăvară care a afectat în mare parte culturile, arată primele estimări făcute de Direcţiile Agricole Judeţene, conform datelor de la Ministerul Agriculturii.

„Am rămas doar cu grâu pentru sămânţă, cu 3% din producţia estimată. Fără irigaţii nu se poate face agricultură, nu putem să mergem înainte. Statul trebuia să aloce bani pentru asta până în primăvară, atunci când aveam nevoie de apă, nu acum, când suntem în moarte clinică. E târziu să mai salvăm recoltele, avem credite la bănci pe care nu le putem plăti, furnizorii de inputuri vor şi ei banii, trebuie să ne îndatorăm şi mai mult să însămânţăm iar grâu în toamnă şi e posibil ca mulţi dintre noi să intrăm în faliment“, spune Ioan Vornicu, proprietarul Eurosem Bioagrivor.

Recolta de grâu din 2020 este similară cu cea din 2012, un an foarte secetos, după cum îşi amintesc fermierii. Ei estimează că producţia totală de cereale va scădea la nivel naţional cu 30%. În anul agricol 2019, România a avut o producţie de 29,5 milioane de tone de cereale, potrivit INS.