Cum putem încetini răspândirea coronavirusului la nivel global: 2,8 miliarde de oameni care trăiesc în sărăcie au nevoie de sprijin financiar pentru a putea sta în casă

Autor: Alex Ciutacu 23.07.2020

Cei mai săraci 2,8 miliarde de oameni din 132 de ţări în curs de dezvoltare au nevoie de sprijin financiar pentru a contribui la eforturile prin care se încearcă oprirea răspândirii virusului, în contextul în care pentru munca de acasă în timpul pandemiei nu reprezintă o opţiune pentru aceştia, potrivit unei lucrări publicate de Programul de Dezvoltare al Naţiunilor Unite, citat de CNBC.

Intitulată „Venit de bază temporar: Protejarea oamenilor săraci şi a celor vulnerabili din ţările în curs de dezvoltare”, lucrarea sugerează că o soluţie pentru oamenii care nu îşi permit să lucreze de acasă ar putea fi aceea a unui sprijin financiar temporar.

În total, 1,07 miliarde de oameni trăiesc sub ceea ce cunoaştem la nivel internaţional drept limita subzistenţei– considerată a fi 1,9 dolari pe zi în Asia de Sud şi în Africa subsahariană; 3,2 dolari pe zi în Asia de Est, regiunea Pacificului, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord şi 5,5 dolari pe zi în Europa, Asia Centrală, America Latină şi zona Marea Caraibilor – conform autorilor lucrării, George Gray Molina, economistul-şef al Programului Naţiunilor Unite şi Eduardo Ortiz-Juarez, cercetător la Londra în cadrul King s College.

Conform lucrării, încă 1,71 miliarde de persoane se confruntă cu un risc semnificativ de a cădea sub limita subzistenţei.

În total, cei 2,78 miliarde oameni aflaţi în această situaţie reprezintă 44% din populaţia ţărilor aflate în curs de dezvoltare. Autorii lucrării sugerează că aceştia ar trebui să primească plăţi lunare temporare care nu sunt condiţionate de rezidenţă sau statutul în piaţa muncii, ci doar de câştigurile pe care o persoană le are.

Reprezentanţii Naţiunilor Unite susţin că mijloacele pe are le are o persoană la îndemână pentru a se întreţine sunt uşor de urmărit, astfel încât banii să ajungă doar la oamenii care au nevoie urgentă de alimente, adăpost şi un minim de condiţii sanitare şi servicii medicale.

Deşi în mai multe ţări, precum SUA, s-au instaurat aceste plăţi temporare, în ţările mai sărace nu există astfel de sisteme.

Problema devine cu atât mai importantă în contextul în care coronavirusul se răspândeşte rapid în ţări precum Brazilia, Mexic, Peru, Africa de Sud, India, Bangladesh sau Pakistan.