Analiză ZF. Primele cinci reţele de farmacii au trecut de 2.200 de unităţi împreună în 2019 şi acoperă 27% din piaţa totală

Autor: Georgiana Mihalache 25.07.2020

 Clasamentul primelor cinci reţele după numărul de unităţi este dominat în continuare de antreprenori locali, precum Catena, Dona şi Ropharma ♦ În top îşi fac loc şi două afaceri care fac parte din grupuri internaţionale, în urma tranzacţiilor din ultimii doi ani ♦ Cota de piaţă din total a primilor cinci jucători a fost de 27% în 2019, dublă faţă de acum un deceniu.

Trei din zece farmacii de la nivel na­ţional aparţin unuia dintre pri­mii cinci jucători ca număr de unităţi, după ce în ultimii cinci ani marile reţele şi-au adău­gat cumulat circa 200 de unităţi noi în ur­ma tranzacţiilor din piaţă, arată calculele ZF făcute pe baza informaţiilor primite de la companii.

Astfel, Catena, Dr. Max (Sensiblu), Dona, Help Net şi Ropharma şi-au con­solidat poziţia în piaţă prin achi­ziţii ale jucătorilor mici, far­maciile indepen­dente care nu au rezistat în piaţa con­curenţială a far­maciilor.

În plus, marile reţele au profitat şi de dez­­voltarea marilor centre comerciale, având puterea economică să plătească chi­riile din malluri, unde au avut acces la un flux mare de oameni. Sensiblu şi Help Net au des­chis cele mai multe farmacii în cadrul mallurilor din Bucureşti, cu 16, respectiv 11 uni­tăţi în centrele comerciale, din totalul de 19 astfel de spaţii analizate de ZF.