ZF Live. Radu Hanga, preşedinte BVB: Propunerea cea mai simplă pentru debirocratizare este echivalarea cu abordarea din zona depozitelor bancare, adică taxarea la sursă

Autor: Răzvan Botea 24.07.2020

Radu Hanga, preşedinte al Consiliului de Adminis­tra­ţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), spune în cadrul emi­siu­nii de business ZF Live că debirocratizarea proce­su­lui de im­po­zitare al câştigurilor la bursă s-ar putea realiza prin echi­valarea abordării cu practica din zona depozitelor bancare.

„Propunerea cea mai simplă pentru debirocratizare se re­fe­ră la echivalarea cu abordarea din zona depozitelor bancare, adică taxarea la sursă. Când vorbim de taxare la sursă, ştim că este o diferenţă dintre câştigurile din depozitele bancare şi câş­tigurile din piaţa de capital, pentru că ştim că la depozite do­bânda este în general pozitivă“, spune Radu Hanga în emi­siunea de business ZF Live. În aceeaşi idee, este nevoie de reducerea cotei de impozit pen­tru aceste câştiguri, explică Radu Hanga, în contextul în care prin această abordarea nu s-ar mai echivala câştigurile cu pier­derile, însă procesul de investiţie la Bursa de Valori Bucureşti s-ar simplifica.

„Trebuie să meargă în paralel, pe de-o parte o reţinere la sursă a impozitului pe câştig şi o reducere a nivelului de taxare, pentru că, prin reţinerea la sursă, dispare compensarea câştigurilor cu pierderile. Discutăm despre simplificarea procesului de investiţie“.