ZF AGropower. Agricultura românească, dominată de producţia de cereale. Valoarea producţiei agricole vegetale a fost de 13 mld. euro în 2019, pe când valoarea producţiei animale a fost de doar 5 mld. euro

Autor: Florentina Niţu 01.08.2020

Ponderile valorii producţiilor la principalele culturi au înregistrat creşteri, la cartofi fiind de plus 1,9%, la plante de nutreţ de plus 0,3% şi la legume, inclusiv pepeni, de plus 0,3%.

Valoarea producţiei agricole, ce cuprin­de ramura vegetală, ramura animală şi serviciile agricole, a scăzut cu 3,8% în 2019, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. Totuşi, în timp ce valoarea producţiei vegetale a scăzut cu 5,6% şi cea a producţei animale a scăzut cu 0,7%, serviciile agricole au crescut cu 29,8%.

„În 2019 a fost supraproducţie în anumite zone, astfel oferta a fost mai mare, dar cererea a rămas la fel, iar preţurile au scăzut sau au stagnat. Preţurile mai mici şi în unele cazuri veniturile mai mici au dus la scăderea valorii producţiei ramurii agricole“, explică Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Naţionale PRO Agro, sub umbrela căreia se află fermieri din 17 organizaţii profesionale şi interprofesionale afiliate.