ZF Live. Andreea Georgescu, Mazars România: Modelul german de program flexibil kurzarbeit înseamnă o reducere a salariilor cu aproximativ 12%, dar e mai bine decât pierderea locurilor de muncă

Autor: Răzvan Botea 01.08.2020

Aproximativ 1,3 mil. de salariaţi din România din cei 5 milioane primesc salariul minim pe economie, care ar scădea dacă s-ar introduce modelul kurzarbeit.

Guvernul are în dez­batare în acest mo­ment o ordonanţă de urgenţă care să regle­menteze pro­gramul de muncă flexibil pentru angajaţii din companiile care vor să facă restruc­turări de personal în contextul crizei Covid-19. Angajaţii ar urma să treacă pe un program mai scurt de muncă, iar statul să subvenţioneze restul de plată până la norma întreagă cu 75%. Andreea Georgescu, head of HR Advisory, Mazars România, a spus în cadrul emisiunii ZF Live că, în cazul în care un salariat ar trece de la un program de 8 ore la unul de 4 ore, salariul i-ar scădea cu circa 12%, însă această variantă este de preferat în locul pierderii locului de muncă.

„Angajatul rămâne cu o reducere de salariu de 12%. Credem că este o variantă mult mai bună pentru mediul economic, pentru că cealaltă variantă ar presupune ca un număr mare de angajaţi să rămână fără locuri de muncă. Cu siguranţă este o variantă mult mai bună aceasta a programului flexibil“, a spus ea în cadrul ZF Live.

De asemenea, pentru angajaţii care se află în zona salariului minim, modelul kurzarbeit ar însemna scăderea venitului lunar. În acest moment în România aproximativ 1,3 mil. de angajaţi din cei 5 milioane primesc salariu minim pe economie.