Asociaţia Dezoltatorilor Imobiliari din România protestează împotriva modificărilor aduse de Guvern programului Noua Casă: Programul nu ar putea aduce beneficii reale in piaţa imobiliară. Prin majorarea avansului, creditul ipotecar devine prima opţiune, fiind mult mai facil de obţinut si cu condiţii mai putin restrictive

Autor: Ştefan Stan 28.07.2020

Asociatia Dezoltatorilor Imobiliari din Romania - Urbanis, critică noua formă a programului ”Prima Casă”, redenumit ”Noua Casă”, susţinând că majorarea avansului pentru locuinţele noi face programul greu accesibil. 

„O crestere a avansului, mai ales in contextul actual, face ca acest program sa fie greu accesibil pentru persoanele din acele categorii sociale, care nu dispun de resursele financiare pentru a plati avansul mentionat. In principal, acest program a fost accesat de catre tineri sau tinere familii, aflate la inceput de drum, care puteau sa-si cumpere o locuinta noua cu un avans scazut de 5%, acest avans fiind unul dintre avantajele fundamentale ale programului guvernamental. Un avans de 15 % pentru locuintele noi si asimilate, peste pragul stabilit, va conduce la un numar foarte limitat de persoane interesate sau, mai bine zis, de persoane care pot accesa acest program si mai mult decat atat, el nu mai este atractiv pentru cumparatori, fiind similar unui credit ipotecar standard, care are conditii mai avantajoase cu privire la termenul de acordare si lipsa restrictiilor impuse de programul ,,Noua Casa””, susţine asociaţia. 

Urbanis a solicitat Guvernului si Ministerului de Finante sa ia in considerare majorarea plafonului de TVA de 5 % aplicabil achizitiei de locuinte noi.

”Prin compararea programului Noua Casa propus, cu un credit ipotecar standard, la o valoare de referinta medie de 45.000 euro, rezulta un DAE de aproximativ 4.73% la Noua Casa si un DAE de aproximativ 5.04% la creditul ipotecar standard, dar cu un avantaj la creditul ipotecar legat de durata de acordare, termenul de acordare si mai ales lipsa interdictiilor existente privind interdictia de instrainare posibilitatea darii in plata ori restrictia de a mai detine o alta locuinta cu o suprafata mai mare de 50 mp;”, susţine asociaţia.

Prin urmare, o majorare a plafonului la ,,Noua Casa” pana la suma de 140.000 euro, daca nu exista si un TVA redus de 5 % si daca se mentine avansul de 15 %, nu ar putea aduce beneficii reale in piata imobiliara, deoarece prin majorarea avansului, creditul ipotecar devine prima optiune, fiind mult mai facil de obtinut si cu conditii mai putin restrictive, spune Urbanis.