ZF 15 minute cu un antreprenor. Alexandru Luca, mobile advisor manager cybersecurity certSIGN: Lucrul de acasă este mai productiv şi aduce un plus companiilor

Autor: Miruna Diaconu 02.08.2020

♦ Conceptul de „go mobile“ este gândit cu scopul de a oferi soluţii pentru a putea lucra indiferent de dispozitivul folosit de utilizator ♦ certSIGN este producător şi dezvoltator de soluţii criptografice şi este parte a grupului UTI.

Alexandru Luca, mobile ad­visor manager cyber­se­curity la certSIGN, com­panie specializată în dezvoltarea şi imple­mentarea de aplicaţii software pentru securitatea informaţiilor, este de părere că lucratul de acasă reprezintă un avantaj pentru multe companii, mai ales prin faptul că acest mod de lucru poate fi chiar mai productiv decât cel de la birou. Odată cu măsurile impuse de către autorităţi în contextul pandemiei de Covid-19, multe companii şi-au trimis angajaţii pentru a lucra de acasă, născându-se întrebarea dacă sunt mai puţin productivi salariaţii.

„Eu consider că lucrul de acasă este chiar mai productiv, în momentul în care oamenii sunt acasă se elimină timpii morţi. Pe de altă parte, conceptul de a lucra de la distanţă dă naştere unui fenomen care nu este plăcut pentru angajaţi în sensul disponibilităţii, dacă eşti acasă înseamnă că eşti disponibil pentru a lucra. În principiu, lucrul de acasă, prin eliminarea acestor timpi morţi, cu siguranţă aduce un plus tuturor companiilor“, spune Alexandru Luca, mobile advisor manager cybersecurity la certSIGN, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Go Mobile, un nou concept al certSIGN, este o soluţie pentru nevoile clienţilor de business de a obţine soluţii personalizate, preinstalate pe terminalele mobile, configurate de elementele specifice fiecărui domeniu de activitate, astfel încât companiile să devină digitale, se arată pe site-ul companiei. Go Mobile poate fi folosit atât pentru businessuri, cât şi pentru domeniul educaţional.

„Noi am conturat conceptul de Go Mobile dat fiind că un procent foarte mare din accesările de pe internet este realizat de pe dispozitivele mobile. Vedem deja că numărul de mobile vân­-dute este mai mare comparativ cu cel al lap­topurilor. Practic, conceptul de Go Mo­bile este gândit pentru a oferi soluţii concrete de lucru indiferent de dispozitivul pe care utilizatorul îl are la dispoziţie, fără a face compromisuri la nivel de securitate“, afirmă Alexandru Luca.

certSIGN este producător şi dezvoltator de soluţii criptografice. Soluţiile sale sunt dezvoltate integral în România şi sunt proiectate special pentru necesităţile specifice mediului de business şi pentru facilitarea relaţiilor cu instituţiile publice. certSIGN are proiecte în domeniul identităţii digitale, a semnăturilor electronice şi securităţii cibernetice în peste 20 de ţări.

„O parte bună a acestei perioade este că sfera de digitalizare a proceselor de business nu numai că a fost conştientizată, dar oamenii îşi dau seama de impactul pe care îl are digitalizarea în creşterea productivităţii şi de dezvoltarea unor zone pe care nu le-au luat în calcul“, spune Alexandru Luca.

Alexandru Luca este de părere că pandemia a însemnat pentru majoritatea companiilor o accelerare sau o reorientare către digitalizare, astfel că multe firme au fost nevoite să apeleze la servicii ce au ţinut de digitalizare în această perioadă. Dacă înainte securitatea cibernetică nu reprezenta o problemă pentru multe companii, odată cu schimbarea modului de lucru, a devenit o prioritate.

„Dacă până acum se punea întrebarea este util să utilizăm aceste tehnologii, ne oferă vreun avantaj? Acum există certitudinea. Nu avem încotro, pandemia ne obligă la distanţă socială, dar să fim prezenţi în activitate şi să fim productivi“, precizează Alexandru Luca.