Contzilla: Solicitarea dreptului de pensie în format electronic şi restabilirea calităţii de asigurat pentru salariaţii în şomaj

Ziarul Financiar 29.07.2020

Două noutăţi importante au fost publicate în 27 iulie 2020, în ce priveşte drepturile la pensie şi asigurări sociale de sănătate.

Prima noutate se referă la faptul că  persoanele fizice pot depune de acum în format electronic cererea pentru dreptul la pensie sau pentru ajutorul de deces.

Acest lucru se poate face online, printr-o facilitate deschisă pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice. Practic, prin această facilitate se pot completa datele personale şi se pot încărca documentele suport: cererea pentru înscriere la pensie, carnetul de muncă, adeverinţe de vechime în muncă, etc. Apoi, solicitantul selectează casa teritoriala de pensii de care aparţine. Documentele sunt analizate şi, în cazul în care sunt necesare informaţii suplimentare, comunicarea va continua prin email. Când se emite decizia de pensionare, solicitantul este programat la sediul casei judeţene pentru a se verifica identitatea solicitantului, respectiv pentru a ridica decizia de pensionare. În felul acesta, teoretic, se va limita deplasarea la sediul Casei de Pensii la un singur drum.

Pe lângă această modalitate de comunicare electronică, va rămâne în continuare disponibilă varianta depunerii documentaţiei la ghişeu.

Pe de altă parte, instituţiile din subordinea sau sub autoritatea Ministerului Muncii (ANPIS, CNPP, ANOFM) au primit termen data de 15 august pentru a implementa mecanismul prin care persoanele fizice sau juridice să poată depune în format electronic documentele necesare acordării diferitelor drepturi.

A doua noutate este o corecţie efectuată de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care vine să încheie o situaţie complicată apărută a urmare a faptului că o parte din salariaţii aflaţi în şomaj tehnic, pentru care angajatorii au afectuat plata contribuţiei de sănătate apareau neasiguraţi în sistemul CNAS. Pentru a restabili calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru angajaţii aflaţi în şomaj tehnic, pentru care angajatorii au virat sumele aferente contribuţiilor la asigurările sociale de sănătate, CNAS a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă datele referitoare la persoanele şi perioadele în care aceste persoane au fost în şomaj tehnic, pe baza cărora, au operat în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) modificările necesare pentru circa 90.000 de persoane.

Astfel, s-a restabilit calitatea de asigurat pentru aceşti salariaţi care au fost în şomaj tehnic.

Potrivit legii sănătăţii , o persoană care nu contribuie la fondul de sănătate şi nici nu este încadrată într-o categorie scutită de plata contribuţiei îşi pierde automat calitatea de asigurat la 90 de zile de la data ultimei plăţi a contribuţiei. Cu toate acestea, şomerii declaraţi prin D 112 s-au aflat în situaţia de fi scoşi automat de la sănătate dacă prin declaraţia 112 au fost trecuţi ca având contractul suspendat în luna precedentă.

Există 19 categorii de persoane care sunt asigurate la  sănătate dar care sunt scutite de la plata contribuţiei, printre care: copiii până la 18 ani, tinerii cu vârste între 18-26 ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, persoanele cu handicap, pentru veniturile obţinute în baza Legii nr. 448/2006, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni.

De asemnea se încadrează femeile însărcinate şi lăuzele, pensionarii pentru veniturile din pensii, persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, pentru indemnizatiile de concediu medical, pentru indemnizaţia de şomaj  care se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru persoanele aflate  în concediu pentru creşterea copilului pentru drepturile băneşti astfel încasate şi nu în ultimul rând, persoanele fizice pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi care îndeplinesc condiţiile pentru a beneficia de scutire.