ZF Live. Ştefan Guga, Syndex România: România are nevoie de capital şi de tehnologie pentru a creşte valoarea PIB per capita

Autor: Ramona Cornea 01.08.2020

Avem nevoie de o respecializare a economiei, de investiţii productive, care să asigure o creştere a productivităţii pe termen lung.

România are nevoie de capital şi de investiţii în tehnologie pentru a creşte productivitatea angajaţilor din economie şi, implicit, valoarea PIB-ului pe cap de locuitor în următorii ani, crede Ştefan Guga, cercetător şi consultant în cadrul Syndex România.

„Pentru a creşte valoarea PIB per capita, avem nevoie de capital şi de investiţii în tehnologie. Avem deja studii detaliate la nivel microeconomic care ne arată că firmele din România au o mare pro­blemă – sunt subcapitalizate, pro­prietarii nu îşi asumă riscuri, sco­pul este să exploateze cât mai mult costurile reduse cu forţa de muncă pentru a realiza câştiguri pe termen scurt“, a declarat Ştefan Guga în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Ştefan Guga este autorul studiului „Chestiunea productivităţii – controverse şi clarificări“, realizat de Fundaţia Friedrich-Ebert (FES) România împreună cu Syndex România. Studiul semnat de Guga abordează evoluţia productivităţii muncii în România şi infirmă asumpţia că productivitatea muncii măsoară eficienţa materială a muncii şi contrazice discursul moralizator care presupune că nivelul productivităţii muncii depinde primordial de nivelul de dedicare al muncitorilor.

Ştefan Guga