JLL: Creştere de 21% pe segmentul tranzacţiilor imobiliare comerciale în S1/2020. Capitala a bifat 90% din volum

Autor: Cristina Bellu 29.07.2020

Volumul tranzacţiilor imobiliare comerciale din România, care cuprinde birouri, proiecte de retail, industriale şi de logistică, hoteluri, a crescut în primul semestru cu 21% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, evoluţie influenţată de tranzacţiile cu clădiri de birouri realizate în Bucureşti.

Astfel, Capitala a bifat aproape 90% din volumul total al tranzacţiilor în primul semestru din 2020, estimat la 410 milioane de euro, apreciază specialiştii companiei de consultanţă imobiliară JLL

Ei menţionează că volumele de piaţă au fost dominate de tranzacţiile cu birouri, cu 85% din total, în timp ce sectorul industrial a cumulat peste 8%.

”În România, 2020 a început cu un număr mare de tranzacţii în derulare; şi mai multe proiecte de birouri erau în stadii avansate de negociere. Chiar dacă criza COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra pieţei de investiţii, volumul tranzacţionat în prima jumătate a anului a fost totuşi cu 21% mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă din 2019. Multe dintre tranzacţiile în curs au fost oprite în perioada de izolare impusă de răspândirea COVID-19, respectiv între 15 martie şi 15 mai.  Spre sfârşitul primului semestru însă, activitatea pe piaţa investiţională a început să revină la normal, unele dintre tranzacţiile mari fiind reluate.”, spune Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL Romania.

De asemenea, în al doilea trimestru au fost închise câteva vânzări de proiecte de birouri în Bucureşti, în condiţiile în care acestea erau în stadii avansate înainte de pandemie.

Majoritatea proprietarilor locali au fost nevoiţi să se axeze pe gestionarea activelor şi să implementeze noile reguli de adaptare a clădirilor la noua realitate.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul tranzacţiilor a rămas stabil, mărimea tranzacţiei medii crescând până la 27 de milioane euro, în principal datorită semnării mai multor tranzacţii de dimensiuni mari, care includ un portofoliu Pan-CEE şi alte active importante.