Jeff Bezos, Mark Zuckerberg şi Elon Musk au făcut anul acesta 115 miliarde de dolari, aproape jumătate din PIB-ul României

Autor: Eduard Ivanovici 29.07.2020

Pe măsură ce Jeff Bezos şi alţi director executivi din cadrul celor mai mari companii tech din SUA se pregătesc să fie audiaţi în faţa Congresului, averile pe care le-au acumulat anul acesta pot oferi o idee destul de explicită despre traseul companiilor pe care le conduc, scrie Bloomberg.

Averea fondatorului Amazon a crescut în 2020 cu 63,6 miliarde de dolari. Bezos s-a îmbogăţit cu 13 miliarde de dolari într-o singură zi luna aceasta, ceea ce reprezintă cel mai salt înregistrat vreodată de Bloomberg Billionaires Index. Astfel, cel mai bogat om al planetei se pregăteşte să doboare un nou record şi să ajungă la o avere de 200 de miliarde de dolari.

Şi Mark Zuckerberg se pregăteşte să fie audiat în cursul zilei de miercuri. CEO-ul reţelei de socializare Facebook a înregistrat o creştere a averii în valoare de 9,1 miliarde de dolari anul acesta, fapt ce îl apropie tot mai mult de titlul de „centimiliardar”, deţinut în prezent doar de Jeff Bezos şi Bill Gates.

În ultimii patru ani, averea celor mai bogaţi 500 de oameni din industria tech aproape s-a dublat, de la 751 de miliarde de dolari în 2016 la 1,4 trilioane de dolari în 2020, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Între timp, averea lui Elon Musk – fondatorul companiilor Tesla şi SpaceX – a crescut cu 42,1 miliarde de dolari, după ce acţiunile producătorului de maşini electrice au crescut de la 230 de dolari anul trecut la 1.500 de dolari în 2020. Săptămâna trecută, capitalizarea companiei a ajuns la 305,6 miliarde de dolari, 100 de miliarde mai mult decât Toyota – al doilea cel mai mare producător auto după capitalizare.

Luate la un loc, averile lui Bezos, Zuckerberg şi Musk au crescut anul acesta cu 114,8 miliarde de dolari. Prin comparaţie, PIB-ul României ajungea la finalul lui 2019 la 223 miliarde de euro (262 mld. dolari).