Preşedintele României Klaus Iohannis: România este înscrisă în procedura de achiziţionare a vaccinului împotriva coronavirusului. Şcoala nu va începe în condiţii normale în septembrie

Autor: Răzvan Botea 01.08.2020

Preşedintele României Klaus Iohannis a declarat în cadrul unei confeinţe de presă, miercuri, că România este înscrisă în procedura de achiziţionare a vaccinului împotriva coronavirusului, în măsura în care acesta va deveni disponibil.

„Avem de gând să achiziţionăm şi vaccinul, în măsura în care el va fi disponibil, şi medicamentele. De această chestiune se ocupă la noi Ministerul Sănătăţii şi pot să vă spun că Ministerul Sănătăţii a întreprins paşii necesari pentru a fi împreună cu celelalte state din UE, ţară care îşi anunţă intenţia pentru contractarea vaccinului anti-Covid 19, în măsura în care sigur va deveni disponibil. Sigur, suntem prinşi în procedură“, a declarat Klaus Iohannis, citat de Mediafax.

De asemenea, preşedintele Iohannis a spus că şcoala nu va începe în condiţii normale în septembrie, în condiţiile în care pandemia nu va dispărea până atunci. „Evident că această sitauţie a deschiderii noului an şcolar şi universitar este una de extremă importanţă şi mă preocupă foarte multe. Am avut nenumărate discuţii cu conducerea Ministerului Educaţiei, cu specialişti, cu alţi membri din guvern cu atribuţii pe această zonă. Am invitat pe premier, ministrul educaţiei şi mai mulţi miniştri pentru discuţii săptămâna viitoare. Şcoala sigur nu va începe în condiţii normale. Pandemia până în septembrie nu va dispărea. Asta este clar.“

În aceeaşi vreme, au fost anunţate restricţii suplimentare în două judeţe din România. Astfel, în judeţul Vâlcea masca de protecţie va deveni obligatorie în ştrandurile şi piscinele în aer liber, la fel şi purtarea mănuşilor de către clienţi în pieţele agroalimentare.

„Am decis purtarea obligatorie a măştii în spaţiile deschise aglomerate, cum sunt târguri, pieţe agroalimentare, ştranduri, piscine, gări şi autogări, unde distanţarea nu poate fi respectată“, a declarat, pentru Mediafax, prefectul Tiberiu Costea.

De asemenea, masca devine obligatorie în spaţiile aglomerate din judeţul Dâmboviţa. Este al doilea judeţ unde masca devine obligatorie în spaţii deschise, după Argeş.

„Masca va fi obligatorie numai în spaţii deschise unde sunt aglomerări, precum în pieţe, târguri şi oboare. Nu va fi obligatorie pe stradă. Măsurile le luăm gradual. Această măsură intră în vigoare de joi, de la ora 6.00“, a declarat prefectul judeţului, Aurelian Popa, citat de Mediafax.

Autorităţile au anunţat, miercuri, un număr de 1.189 de cazuri noi de coronavirus şi 30 de decese. Până miercuri, pe teritoriul României, au fost confirmate 48.235 cazuri de persoane infectate cu Covid-19.