Se dezgheaţă piaţa tranzacţiilor imobiliare? Deal-uri de 400 de milioane de euro cu birouri au revenit în prim-plan. Vânzarea birourilor Floreasca Park către chinezii de la Fosun, dar şi tranzacţia dintre NEPI-Rockcastle şi AFI Europe sunt din nou pe tapet după ce discuţiile au fost afectate de restricţiile impuse pe fondul pandemiei

Autor: Bogdan Alecu 02.08.2020

AFI Europe şi NEPI-Rock­castle au reluat discuţiile pri­vind portofoliul de bir­o­uri în valoare de 300 mil. euro pe care israelienii vor să îl cum­pere de la sud-afri­cani, iar nem­ţii de la GLL sunt în dis­cuţii avansate cu chi­nezii de la Fosun pentru a vinde pro­iec­tul Flo­reasca Park de pe Barbu Văcărescu într-o tranzacţie estimată la circa 100 mil. euro.

Reluarea discuţiilor are loc după mai multe luni în care multe dintre tranzacţii au fost blocate de pandemie şi de restricţiile de călătorie - motiv invocat şi de AFI Europe când a cerut amânarea semnării dealului privind portofoliul de office NEPI-Rockcastle.

„Tranzacţiile pe piaţa de birouri au încetinit semnificativ în prima jumătate a anului, în special pe fondul nesiguranţei generate de criza medicală. Din acest motiv, orice revenire va fi condiţionată de ate­nua­rea crizei medicale. În acelaşi timp, pieţele financiare funcţionează în continuare foarte bine. Indicele S&P500 a revenit la nivelul de la începutul anului şi se apropie de maximul stabilit înainte de COVID-19. Balanţa riscului investiţiei în clădiri de birouri este tot mai atractivă şi credem că se va produce o tranziţie dinspre piaţa de capital şi obliga­ţiuni către piaţa de real estate până la finalul anului“, a răspuns Mihai Pătrulescu, senior associate investment services în cadrul com-paniei de consultanţă imobiliară Colliers, la o întrebare cu privire la evoluţia tranzacţiilor cu clădiri de birouri de pe piaţa locală, fără o conexiune directă cu Floreasca Park sau portofoliul NEPI-Rockastle.